Györfi András

A blokklánc halála vagy halál a blokkláncon?

2018. február 05. 00:01 - Györfi András szerk

muertemexico.jpg

Se szeri, se száma az ICO-knak, továbbra is dübörög a kripto világ, nincs megállás. Egyre kevesebb fehér folt van a gazdaságok térképén, lassan már moccanni sem lehet a blokklánc use-case hadseregtől az interneteken. Ma azonban egy olyan blokklánc ötletre bukkantam, ami engem is meglepett.

Nem, ez nem egy újabb anonimitást ígérő megoldás. Nem, nem egy újabb zeneipari lehetőség. Nem, most nem a biztosítás vagy kaszinó vagy egyéb milliárd dolláros piacot akarja szétszedni valaki egy decentralizált, innovatív megoldással. 

A ma terítékre kerülő ICO bizony halálban utazik. No, azért nem fegyver vagy drogkereskedelemről van szó, ennél barátságosabb, mégis kissé bizarr az alapötlet. Első látásra. Viszont ha egy picit elmélyedünk a területben, amit megcéloz a Tombcare, hamar átlátjuk, nem is olyan rossz ötlet.

Üzletileg validnak hat, emberileg pedig szép és fontos gondolat. A probléma, amire megoldást ígérnek az, hogy a világban össze-vissza mászkáló, dolgozó, új életet kezdő emberek gyakran kerülnek távol már eltávozott hozzátartozóik nyughelyétől.

Márpedig egy sírt ápolni kell, természetesen vannak is cégek, akik pontosan ezt kínálják, sok éve. De ugye az Uber, Airbnb és társaik korában az nem járja, hogy csak úgy megbízunk egy nagy céget valamivel, mindent diszruptálni kell.

Az egyik oldalon a családi síroktól távol élő megbízók vannak, a másikon a sírok gondozását vállaló emberek. A hitelesítés természetesen blokkláncon történik. A megbízó feltölti a koordinátákat, címeket, fotókat a nyughelyekről, a szolgáltató pedig szintén fényképekkel igazolja elvégzett munkáját.

Látom realitását annak, hogy ebből egy sikeres projekt legyen. A probléma és az igény valós, a kiszolgáló oldalon is lesznek olyanok, akik szívesen és becsülettel végzik el a rájuk bízott munkát. Elsőre furcsának hathat az ötlet, az elmúlástól irtóznak az emberek, ez azonban nem jelenti azt, hogy ez ne lenne egy életképes modell.

A csapat impresszív, jól átgondoltnak tűnik az egész. Komoly projekt amit benyomásaim szerint kellő tisztelettel és alázattal fognak következetesen végigcsinálni az alapítók. Az oldaluk is rendben van, a tokennek is van értelmes, logikus célja.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon további ICO hírekért!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása