Györfi András

Mit jelent az, hogy liberális?

2018. január 14. 18:35 - Györfi András szerk

psychgearheads.jpg

Amióta világ a világ, az egyes ideákat úgy használják az emberek, mint kóbor kutya a kidobott bútort, kitépkedi ami számára kényelmes majd beviszi a biztonságot jelentő vackába. Ezzel nem is lenne semmi baj, nem várhatjuk el mindenkitől, hogy akár nagy összetettségű gondolatrendszereket rutinosan és jól kezeljen. Az viszont már nem szerencsés, amikor egyenesen meggyalázunk egy szép és fontos gondolatot mert nekünk éppen úgy hasznos, vagy egész egyszerűen azért, mert teljesen hülyék vagyunk.

Igen, én magam is liberális vagyok, de a világban kiabáló tengernyi elvtársammal szemben én nem vesztettem el a józan eszemet és nem árulom ki azt, amiben hiszek némi pénzért. Szólás, vallás, gazdasági szabadság, nemek közötti egyenlőség, a hit, miszerint minden ember úgy élhet és azt tehet, ahogy, ami számára jó, egészen addig, amíg azzal másoknak nem veszélyezteti a testi, lelki, egzisztenciális egészségét.

Nemzetek közötti együttműködés, más kultúrák elfogadása és elismerése. Megtagadása annak, hogy az állam bármilyen vallási kérdésbe beleszólhasson, állam és egyház szétválasztása. Jól látszik, hogy a liberalizmus központi gondolataival minden jóérzésű, épelméjű ember egyetérthet, ahogyan ma használjuk, az viszont valami egészen más. A politikai korrektség agyrémével karöltve, liberálisnak hazudott torz gondolatok sora mérgezi a mai világot. 

Bárkit beengedni egy adott országba

Nem, ha szinte bárkit, bármiféle kontroll nélkül beengedsz az országodba, hogy ott éljen, családot alapítson és a maga kultúráját meghonosítsa, akkor nem liberális vagy. Ebben az esetben egész egyszerűen teljesen hülye vagy és megérdemled a beláthatatlan következményeket.

Eltitkolni egy bűnelkövető származását

Nem, ha eltitkolod a médiában, hogy milyen származású, bőrszínű, vallású egy bűnelkövető, akkor nem liberális vagy hanem egész egyszerűen zsarnokként gyakorolsz cenzúrát amivel arcul köpöd az egyik legfontosabb liberális gondolatot, a sajtószabadságot.

A cenzúra általában

A liberális gondolkodásmódnak az egyik legfontosabb sarokköve az, hogy még akkor is megvédem a másik jogát ahhoz, hogy elmondja a véleményét, ha nem értek vele egyet. Ezzel szemben a mai világban a liberálisnak hazudott körök durva cenzúrát gyakorolnak a médiában, mindent úgy tálalnak vagy kozmetikáznak, ahogy az az ő szájízüknek megfelel. Persze ez nem csak az álliberálisok bűne, ezt szinte minden újságíró elköveti.

Nácit kiáltani ha valaki kimond egy tényt

Ha egy roma, szír, afgán vagy bármilyen más etnikumhoz tartozó ember kapcsán tényszerűen kimondjuk a viselt dolgait, például azt, hogy nemi erőszakot követett el, azzal csupán közöltünk egy tényt, ha az valóban kellően megalapozott, nyugodtan tegyük meg. Fasisztának bélyegezni azt, aki tényszerűen bűnözőnek nevez valakit egyszerűen ostobaság.

Előnyt adni valakinek pusztán a származása miatt

Nem, ha előnyben részesítesz valakit a származása miatt egy iskolai, munkahelyi vagy bármilyen más környezetben akkor nem liberális vagy hanem kirekesztő, sőt, akár egyenesen rasszista is. Ha fehér emberként előszeretettel veszel fel például fekete bőrű embereket a cégedhez, hogy megfelelj a társadalmi elvárásoknak, akkor más rasszokat hátrányosan különböztetsz meg, tehát rasszistaként viselkedsz, távolról sem lehetsz liberális.

Körülugrálni valakit a bőrszíne miatt

Nem, ha ujjongva tapsolsz egy kisebbség tagjának pusztán azért, mert elénekelt egy dalt vagy írt egy könyvet, netán politikai pályára lépett, nem vagy liberális, sőt, előnyben részesítesz valakit a bőrszíne alapján. Ennek megfelelően rasszizmusba hajlik a gondolkodásod, tehát nem vagy liberális. Természetesen ha az illető teljesítménye a származásától függetlenül minőségi, teljesen jogos az ünneplés, de ha gyenge a munkája, akkor ugyan úgy méltatlan a figyelemre, mint bármely más etnikum, rassz, vallás képviselője.

Előtérbe helyezni a nők jogait

A minap írtam arról, hogy mivé vált mára feminizmus. Nem, nem vagy liberális ha ész nélkül harsogsz mikroagressziót és kirekesztést a nők kárára a legkisebb vélt vagy valós inzultus láttán. Nem vagy liberális akkor sem, ha előnyt adsz valakinek pusztán azért, mert nőnemű. Ebben az esetben szexista vagy, még véletlenül sem lehetsz liberális. Az egyenlő jogok fontosak, bármelyik nem jogait előtérbe helyezni viszont nem része a liberális gondolkodásnak.

Ész nélküli gazdasági szabadság

Nem, a liberalizmus nem jelenti azt, hogy a gazdaságban bármit meg lehetne tenni, igenis vannak nemzeti érdekek, vannak hosszútávú szempontok amiket mérlegelni kell. Nem liberális gazdaságpolitika az, ha egy ország kincseit agyatlanul kiáruljuk annak, aki a legtöbb pénz ígéri, az nettó hazaárulás és öngyilkosság.

Láthattuk, hogy a mára kialakult hazug liberalizmus köszönőviszonyban sincs a valódi liberalizmussal. Ahogy a tisztességes életvitelű hazai romák szomorúan nézik azt a minősíthetetlen viselkedést, amit sok más roma produkál, úgy a valódi liberálisoknak is roppant kellemetlen az a torzszülött, amivel ma nézünk szembe. Óriási különbség van a valódi liberalizmus és a ma liberálisnak, politikailag korrektnek hazudott világ között.

Éppen azzá válik a mai nyugati világ, ami ellen állítólag fel akarna szólalni. Cenzúra, kirekesztés, rasszizmus, szexizmus, indulat, ellenségképgyártás. Érdemes elmélyedni abban, hogy mi volt valaha a liberalizmus. Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása