Györfi András

Tegyük végre tisztába ezt a Ripple-t!

2017. december 30. 21:44 - Györfi András szerk

screen-shot-2017-11-13-at-15_41_58-1.png

Óriási emelkedésen ment keresztül a Ripple ezen a héten, ma már a két dollárt is átütötte. Pár hónapja alig 1-2 centet ért csupán és még óriási növekedés vár rá minden valószínűség szerint. Viszont mivel némiképp kakukktojás a kriptovaluták világában, nem kevés félreértés, tévhit, értetlenség övezi a közösségben. Tegyük tisztába, ez az amit én tudok és amit némi utánajárással kiderítettem.

Decentralizált?

Mit jelent az, hogy decentralizált? Ha a definíció az, hogy nincs egy központi szervezet, ami felügyelné, irányítaná a rendszert, akkor a válasz nem. A válasz nem, hiszen a Ripple blokklánc zárt, a tulajdonosa a Ripple inc., egy San Franciscoban bejegyzett cég.

Nem vehet részt bárki a rendszerben, nem mehetünk le a sarki számítástechnika boltba alaplapot, videókártyákat vásárolni, hogy a porosodó katódsugaras monitorunkat és egy régi billentyűzetet, golyós egeret rádugva elkezdjünk Ripple-t bányászni. 

Ha a deifiníció az, hogy nem egy földrajzi ponton helyezkedik el a rendszer "lelke", hanem szétszórva a világban akkor a válasz az, hogy igen, a Ripple decentralizált. A hálózatot fenntartó csomópontok mindegyikét viszont a Ripple birtokolja és felügyeli. 

A pontos megfogalmazás szerint centralizált, privát, jutalék alapú blokklánc.

A bankok csinálták?

Bankok és pénzügyi szervezetek hozták létre a Ripple inc.-t, jelenlegi és korábbi banki, pénzügyi munkatársak vezetik a céget. Bankok, pénzügyi szervezetek csinálták bankoknak, pénzügyi szervezeteknek.

Mire jó pontosan?

Ebben a kérdésben van a legkevesebb tévhit, a Ripple a nemzetközi utalásokat teszi olcsóbbá és összehasonlíthatatlanul gyorsabbá. Sokan állítják, hogy ahhoz, hogy egy napon belül külföldre jusson a pénzünk, az egyetlen megoldás ha felszállunk egy repülőre egy aktatáskányi pénzzel. Vagy egy sporttáskányi kokainnal és a célországban dollárra cseréljük. Egyik sem kényelmes vagy veszélytelen. 

Ma 2-3 vagy akár 5 nap is lehet egy nemzetközi utaláshoz szükséges idő, a Ripple rendszerében ugyan ehhez 4 (négy) másodpercre van szükség. A bankoknak úgynevezett Nostro számlákat kell fenntartaniuk más bankoknál, ezeken különböző nemzeti valuta hegyek állnak, miután megérkezett külföldről egy összeg, megtörténik a váltás. Ez csak tovább növeli a nemzetközi utalások költségét.

Pénzmosás elleni szabályozások, hitelképesség, személyazonosság ellenőrzése, adók, különleges, helyi törvények, ezek mind-mind lassítják a nemzetközi utalásokat bankok között. A Ripple viszont egységesen elfogadott rendszerré válhat úgy, hogy a törvényességnek is megfelel, mégis lényegesen gyorsabb és olcsóbb.

A különböző országok pénzügyi, banki rendszerei eltérnek egymástól. Ezeket a rendszereket össze kell hangolni, pontosabban alkalmazkodni kell hozzájuk egy-egy nemzetközi tranzakció során. Ez a SWIFT rendszer. Hasonlóan ahhoz, ha jogosítványt akarunk szerezni például Ausztráliában, akkor a helyi szabályok szerint kell átmenniük az engedélyeztetési folyamaton függetlenül attól, hogy Szlovákiában már 30 éve vezetünk autót.

Másodpercenként több ezer tranzakciót tud kezelni a Ripple rendszere.

Egy SWIFT utalás ára lehet például 30 USD is. Egy Wells Fargo Bank utalás egyik országból a másikba hamar megvan két fiókjuk között, az ára sem különösebben magas. Viszont ha különböző bankok különböző országokban lévő fiókjai között történik pénzmozgás, az eltérő szabályozások, ellenőrzések és az elavult banki technológiák miatt lassú és költséges folyamat. 

Mi Az XRP?

Az XRP a Ripple kriptovalutája. A bankok ezt használják arra, hogy nagy összegeket egyik országból a másikba juttassanak. A bankok viszont nem valamelyik coin exchange-en veszik maguknak az XRP-t ha éppen tudnak regisztrálni a nagy rohamban és ha sikerül a személyi vagy útlevél autentikációja. A bankok közvetlenül a Ripple inc.-től vesznek XRP-t, nagy tételben, diszkontált áron.

Mi hajtja fel az értékét?

Mint minden kriptovalutának, az XRP-nek is a kereslet-kínálat határozza meg az aktuális árát. Minél többen akarnak XRP-t venni, annál magasabb lesz az ára, ez igaz magánszemélyekre és nagy tételben vásárló bankokra egyaránt. A Ripple inc. birtokolja az összes XRP több mint 60%-át. E mellett természetesen a fundamentum, a technológia valós elterjedése is nagy szerepet játszik az értéknövekedésben.

Az, hogy a Ripple inc. birtokolja az XRP-k jelentős részét kockázatot is jelent, hiszen a cég dönthet úgy, hogy a piacra borít egy nagy mennyiséget, ezzel csökkentve az árat. Illetve "XRP bálnaként" sok lehetőségük van az árfolyam manipulációjára. Az alkotók azonban a hosszútávú értéknövekedésben és stabilitásban érdekeltek akkor is, ha ez egy nagyon lassú folyamat. A Ripple 2014 óta létezi, a technológián azonban 2004-óta dolgoznak.

Itt viszont nem egészen arról van szó, mint egy étteremlánc esetében. Egy étterem franchise részvényeinek árát a spekuláció, a kereslet-kínálat mellett elsősorban az határozza meg, hogy hány új étterem nyílik a következő években, vagyis mennyit fog nőni a cég egészének az értéke. 

A Ripple esetében persze a cég értéke is fontos, viszont nem részvényt vehetünk hanem egy darabkát a technológiából azzal, hogy adott mennyiségű XRP-t vásárolunk. 

Interjú a Ripple technológiai vezetőjével.

Miért van belőle 38,305,873,865.0 darab?

Tény, XRP-ből eszméletlen mennyiség van, jóval több, mint bármelyik másik kriptovalutából. Sokan azt mondják, hogy az értéke ezért nem érheti el a 10 vagy 100 USD-t, hiszen ennyi pénz nem létezik az egész galaxisban. Nem tudom, hogy mennyi pénz van a teljes világon, az viszont biztos, hogy az XRP úgynevezett deflációs eszköz, minden egyes tranzakció során egy kis mennyiségű XRP elég, eltűnik, törlésre kerül. 

Minden utalás során a jutalékként szolgáló XRP összeg kerül kivonásra a forgalomból. Egy XRP utalás szinte ingyen van, elenyésző az ára. Az által, hogy folyamatosan csökken a mennyisége, csak tovább nőhet az ára.

Tehát jól lehet, brutális a mennyiség, viszont ez az összeg folyamatosan csökken. Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy a market cap nem biztos, hogy annyira fontos indikátora bárminek is. Mennyi az USD market cap-je? Mennyi az arany market cap-je? Ez miért olyan fontos?

Használja már valaki?

Naná, hogy használja már valaki. Az Unicredit, az American Express, a UBS és még közel száz további komoly szereplő.  

Elérheti a 10, 100 vagy akár 1 000 USD-t?

Ez az, amit én nem tudok megmondani. Személyes véleményem szerint viszont az XRP 2018-ban eléri az 50 dollárt, öt éven belül pedig 1 000 dollárt fog érni. A poszt egésze nem tekintendő befektetési tanácsadásnak! Ez egy blog, a saját gondolataimat és véleményemet fogalmazom meg, mindenki a saját pénzét kockáztatja, saját belátására szerint és kizárólag a saját felelősségére!

A Ripple valóban különleges a kriptovaluta világban, nagyban ellentmond a felügyelet nélküli, szabad, ellenőrizetlen modellnek amit a kriptovaluták követnek. Szerintem pont ez adhatja az értékét, hiszen blokklánc alapú, tehát egy fontos technológiai újítást alkalmaz, mégsem teljesen "vadnyugati", hiszen akár évszázados múltú bankok rendszerében is működhet.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása