Györfi András

Hamarosan kikapcsolható lesz az éhség

2017. december 12. 13:50 - Györfi András szerk

196281-929890335.jpg

Lassan Amerikával vetekszik az elhízottak száma itthon, ők vezetik a kövérek nem különösebben dicsőséges listáját, bronzérmes Mexikó, a harmadik pedig egy apró ország Európa szívében. Lovas nemzetnek mondják zseniális tudósokkal, sok paprikával és gulyással, hirtelen haragú emberekkel. Könnyen lehet azonban, hogy hamarosan könnyedén kikapcsolható lesz az éhség, ezen keresztül visszaszorulhat a tömeges túlsúly.

Miután ettünk, a gyomrunk ezt jelzi az agynak és az éhségérzet megszűnik, a logikát könnyű átlátni. A fordított szituációban a gyomor szintén jelez az agynak, az éhségérzet megjelenik. Egy amerikai kutató nemrég azokat a hormonokat adta egereknek, amik az emésztés során jelennek meg a szervezetükben. Az éhségérzetért felelős neuronok aktivitása csökkent, noha valójában nem ettek az állatok.

A képlet ésszerű, ha az idegrendszer azt hiszi, hogy minden rendben, zajlik az emésztés, akkor az éhségérzet megszűnik függetlenül attól, hogy mennyi pénzt hagytunk éppen a Mekiben. Természetesen a helyzet nem ennyire egyszerű, ahogy a kutatók mondani szokták, az emberek nem nagy patkányok (egerek). Ezzel én nem feltétlenül értek egyet, de a biológiában ez bizonyára így van.

A kritikusok szerint ha egyáltalán sikerül ebből valamiféle terméket fejleszteni, az kockázatokkal jár majd. Például harmadik világ béli országokban ha az emberek elkezdik ezt a csodabogyót szedni, hogy legalább ne érezzék, hogy éheznek, az nem feltétlenül szerencsés, emberséges szituáció. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása