Györfi András

Miért felejtettünk el járni?

2017. november 17. 16:08 - Györfi András szerk

200805-omag--summer-legs-949x534.jpg

Világéletemben imádtam az új technológiákat. Mindent megnézek, kipróbálok a világ új fejlesztései közül, amit csak tudok. Legyen az egy új app, ilyen virtuális valóság, olyan repülő autó, bármit. Azt viszont fejcsóválva nézem már jó pár éve, hogy szép lassan mi magunk is gépekké változunk, pontosabban gépektől függő, lusta, tohonya lényekké. Komolyan, miért olyan nagy dolog pár kilométert sétálni? Összeszedtem azokat az eszközöket, amik leszoktatnak minket arról, hogy a lábunkat használjuk.

Tény, egy reptér lehet jó nagy, de pár perc alatt még egy féllábú is bejárja az egészet, miért kell olyan bőrönd, ami kismotorrá változik? Persze, értem én, így nem kell cipelni a csomagokat. De azért nem árt az ember testének ha legalább néha cipel némi terhet a vállán. Illetve kíváncsi vagyok, hogy mennyi ruha fér el ebben a csodában.

Segway, minden ezzel kezdődött. Persze, zseniális dolog, ha például valakinek egy raktárban kell egész nap rohangálnia, bizonyára praktikus, bár én ott is inkább egy biciklit használnék. Nem lenne egyszerűbb esetleg sétálni a további környezetpusztítás helyett? 

c700x420_1.jpg

Ez még jópofa is lenne, biztos szeretik a gyerekek, talán az új gördeszka. Viszont a gördeszka kihívás, szinte sport, a lábunkat, testünket kell hozzá használni, egy mozgásforma. Ezen a valamin viszont meg kell tanulni egyensúlyozni, majd ott állsz és visz. Még véletlenül se erőltesd meg magad!

swegvenon-black-red_2.jpg

A Segway nem volt elég kényelmes, jobb lenne, ha még állni se kellene! Persze, hiszen ha az irodában kell átmenned az egyik szobából, részlegből a másikba, nehogy felállj és járj! Még a végén megerőlteted magad egy kicsit, azt pedig nem akarhatjuk.

commuting-11361005.jpg

Még egy Segway mutáció, ez ugyan nem irodai közlekedésre van kitalálva, de szép példa arra, hogy még állnunk sem kell egy guruló akármin. Persze, állni nem jó, hiszen fárasztó, akkor is, ha éppen egy motoros, kerekes csoda repít minket a célunk felé.

airwheel-a3-1-af.jpg

Én gyerekkoromban örültem, ha néha felvettek a szüleim és levittek a szocialista játszótér rozsdás mászókáin majomkodni. A mai gyerekeket viszont már olyan babakocsiban közlekedtetik, ami magától megy, az anyuka telefonját követi. Bár legalább adott az a lehetőség is, hogy az anyuka fusson, úgy kövesse a kocsit a rakományával. Tény, ez a pont némiképp öngól a listán, de mégis lehetne tolni azt a kocsit motorok nélkül.

20160119222814-stroller-new-indiegogo-baby.jpeg

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lovand 2017.11.18. 10:30:55

Raktárban bicikli? :D A roller praktikusabb. Használják is.

midnightcoder2 2017.11.18. 11:59:45

Tudod, repülőtért nem csak kis hazánkban van, de Pl. Svácban is. Oda speciel mozgójárdákat építettek, mert tényleg gond hogy időben eljuss A-ból B-be. De nem biztos, hogy minden nagyobb reptéren van mozgójárda.

Amúgy ezek szerintem arra lennének jók, hogy a polgár ne a dízeles SUV-ba üljön bele ha nem akar BKV-zni de nem akarja az életét kockáztatni kerékpárosként a közutakon. Napi 5-10 kilométert senki sem fog gyalogolni minden nap Pl. munkába járáshoz. A busz pedig ritkán jár, koszos és melegedőnek és néha illemhelynek használják a hajléktalanok.

szepi79 2017.11.18. 12:05:48

nekem ezekről a kütyükről mindig a Wall-E emberei jutnak az eszembe. amúgy a segway-t már próbáltam, vicces cucc, csak nem látom nagyon az értelmes felhasználhatóságát. oké, raktárakban, reptéren esetleg. de ez nem igazolja azt a hype-ot, ami körülveszi a cuccot.

szepi79 2017.11.18. 12:09:04

@midnightcoder2: a svájci repteret még nem láttam, de az amszterdamiban már voltam. ott is volt ilyen mozgó járda. csakhogy az gyökkettővel ment, jóval lassabban, mint ahogy az ember húzná a gurulós bőröndjét.

a BKV kiváltására meg megintcsak nem jó, mert ezek jobban zavarják a gyalogos közlekedést a járdán, mint a bringák, ugyanis szélesebbek, és jóval gyorsabbak, mint az átlag járókelő. inkább legyen több (és jobb) bicikliút.

conchita wurst 2017.11.18. 12:41:32

Azért ezek a dolgok annyira nem terjedtek el...segwayes városnézés van, de turistaként többet láthatsz kevesebb idő alatt, és nem járod le a lábad. Raktárakban meg aranyat ér, de egy pincér is lesétál napi 20-30 km-t egy pörgős helyen.

A legfontosabbat, a liftet kihagytad. Én pár hete lépcsőzöm az irodába fel, le. Szinte senki nem használja, pedig sok fiatal dolgozik az épületben. Naponta 5x felmegyek a harmadikra gyalog, meg le. Nem egy olimpiai teljesítmény, de magam is elcsodálkoztam, mennyivel izmosabb lett a lábam ettől a kevéske plusz mozgástól is.

videki gyerek 2017.11.18. 13:05:01

Igen ezek jo jatekok, mindenki eljatszana veluk. de legfeljebb a jarast tudjak kivaltani, azt meg ugye pont nem kene.

midnightcoder2 2017.11.18. 13:41:03

@szepi79: A segway lehet, de ebből nincs annyi, hogy különösebben zavaró legyen. Az elektromos rollerből viszont már akad, és annak megvan az az előnye a biciklivel szemben, hogy bizonyos modelleket össze is csukhatsz, így Pl. esetleg a metrón is utazhatsz vele. Ez szerintem kb. a leggyorsabb módja eljutni A-ból B-be, feltéve ha a súlyod, egyensúlyérzéked és persze a pénztárcád lehetővé teszi.

Burgermeister 2017.11.18. 18:38:33

nemcsak járni hanem futni is...:(
süti beállítások módosítása