Györfi András

A férfiak elnyomásáról

2017. november 12. 18:14 - Györfi András szerk

new-landscape-lead1.jpg

Nemi erőszak, bérfeszültség, kettős mérce, diszkrimináció. Nem vitás, a nőket sok inzultus és hátrány éri az életben. Valóban, mi férfiak vezetjük a világot a nagypolitikától kezdve a hétköznapokon át egészen a űrutazásig. Mi döntünk nemzetek sorsáról, megnézendő filmről, a gyerek iskoláztatásáról, szinte mindenről. Nem olyan biztos azonban, hogy velünk kegyesen bánnak a modern társadalmak.

A nyugati világban ma tomboló gender őrület számos vadhajtással bír, többedik nemeket határozunk meg saját elnevezéssel, a feminizmus jegyében már szinte az is kimeríti a munkahelyi zaklatás fogalmát, ha megdicsérjük egy nő frizuráját. És így tovább, nem egy, nem két extrém elképzelés látott napvilágot az utóbbi években a nemek közti egyenlőség kapcsán. 

Nincs is ezzel semmi baj, én magam is mélyen hiszek abban, hogy minden ember egyenlő, tekintet nélkül nemre, bőrszínre, vallásra, bármi egyébre. Viszont ha már folyton folyvást azt kiabáljuk, hogy a nők borzalmas elnyomásban élnek - ami nem teljesen alaptalan - vizsgáljuk meg egy kicsit, hogy a férfiakat milyen hátrányok érik, ha egyáltalán. 

1. A férfiak hosszabb börtönbüntetést kapnak ugyan azért a bűnért

Sehol, semmilyen törvény nem mondja ki, hogy egy férfit hosszabb szabadságvesztés kell, hogy érje egy adott cselekményért. A gyakorlatban ez mégis így van, ráadásul nem is elhanyagolható az eltérés. Egy kutatás szerint a férfiak átlagosan 63%-al hosszabb börtönbüntetést kapnak ugyan azért a tettért, mint a nők. Ráadásul a nők kétszer nagyobb eséllyel ússzák meg a letöltendőt miután el lettek ítélve. 

A férfiakat jóval nagyobb szigorral ítéli meg az igazságszolgáltatás, a nők viszont gyakran egészében megússzák a retorziót. 

2. A férfiak jóval nagyobb eséllyel kapnak pszichiátriai kezelést

Úgy tűnik, ha egy fiúval baj van az iskolában - Amerikában legalábbis - már rutinszerűn rásütik, hogy figyelemzavaros, egyből kaphatja is a pirulákat. Az ADHD elnevezésű pszichés problémával kétszer olyan gyakran diagnosztizálnak férfiakat, mint nőket. Hiába, a fiúk rakoncátlanok, jól le kell szedálni őket, hogy kezelhetővé váljanak.

Ezzel szemben a lányokkal minden úgy van jól, ahogy van, nincs szükség - legalábbis jóval ritkábban - gyógyszerekre.

 3. A férfiak hullanak a munkában, mint a legyek

Nincs mese, bizonyos munkákat nem lehet egy nőre bízni, hiába a nagy egyenlősdi. Nem lehet és kész, hiszen mégsem akarhatjuk, hogy egy nőt üssön agyon az ipari áram vagy letépje a karját az aprítógép. A testvériség, egyenlőség, szabadság jegyében a nők helyet követelnek maguknak technológiai óriások, politikai pártok, egyéb szervezetek döntéshozó pozícióiban.

Miért nem tombolnak azért, mert nem dolgozhatnak egy olajfinomítóban, súlyos mínuszokban úgy, hogy nyolc, tíz hónapig csak havat látnak? A nők kényelmes, jól fizető, felelős munkákat követelnek maguknak, de nem kérnek az életveszélyes, utálatos melókból amikben szó szerint halálra dolgozzák magukat a férfiak.

4. A hajléktalanok java férfi

Sehol, semmilyen törvény nem írja elő, hogy a nőket jobban kell védelmezni az utcára kerüléstől, a férfiakat viszont kevésbé. Valamiért mégis ez a helyzet. A hajléktalanok túlnyomó többsége férfi. Az otthonukat elvesztő nők, különösen ha gyerekeik is vannak olyan szociális juttatásokhoz férnek hozzá, amik a férfiak számára sokszor elérhetetlenek. Persze ezzel egyet értek, inkább kerüljön az utcára egy férfi, mint egy nő gyerekekkel.

5. Családon belüli erőszak esetén a férfiaknak kevesebb segítség jut

A családon belüli erőszak súlyos eseteiben az áldozatok 40%-a férfi. Viszont a szállók, befogadó szervezetek 99%-a csak nőket vár. Ha otthon elszabadul a pokol, jó eséllyel még akkor is a férfi lesz felelősségre vonva, ha ő maga az áldozat.

Nem is beszélünk erről szinte soha, de sokszor a nő az elkövető, a férfi pedig csak pislog a pofonok, repülő tányérok közepette. Persze hiába teszi szóvá a hatóságoknak, nem ő bántotta a másikat, ő az, aki össze lett csomagolva, ezt vagy nem hiszik el, vagy nem érdekel senkit.

Nem szép és a nők "ügyét" sem segíti az, ha az érmének csak az egyik oldalát látjuk. Mielőtt jó mély csataárkokat ásnánk a nemek között, a békesség jegyében fogadjuk el, senkinek sem könnyű. A természet nem véletlenül osztott eltérő szerepeket a két nemre, nem biztos, hogy jóra vezet a fenenagy egyenlőség.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása