Györfi András

Jót tesz egy kriptovaluta elterjedésének az árfolyamának emelkedése?

2017. október 30. 13:49 - Györfi András szerk

Érdekes ellentmondás vagy fölös gondolat...

7589313234_fc424ba5af_b.jpg

A híradások szerint már napi több tízezer "hétköznapi" tranzakció történik kriptovalutákkal. Kávé, pizza, masszázs, ingatlan, gépjármű. A gazdaság szokványos, természetes folyama lassan de szinte biztosan kezd átállni egy-egy coin-ra. A volatilitás viszont továbbra is probléma, egy közmegegyezéssel elfogadott pénznem akkor működik, ha az értéke a lehető legkevesebb változást mutatja.

Felmerült bennem egy érdekes probléma, szerintem kontraproduktív például a Bitcoin életében, ha szinte folyamatosan növekszik az értéke. Az átlag Bitcoin felhasználó azt látja, hogy egyre inkább van lehetősége a napi vásárlásait az új pénznemmel megoldani, viszont annak értéke folyamatosan nő.

Mivel nő az értéke, nem biztos, hogy jó ötlet tornacipőre pazarolni, ki tudja, lehet, hogy millióknak felel meg a jövőben az az összeg, amit ma ki kell adnia egy egyszerű termékért. A logikus, racionális lépése az, hogy nem vásárol Bitcoinnal, inkább valamilyen klasszikus valutát használ, Dollárt, Forintot, Eurót, bármi egyebet.

Ellenben egy kriptovaluta értékének növekedéséhez az egyik legfontosabb indikátor az elterjedtség. Akkor hisszük el tömegesen, hogy egy coin-nak van értelme, ha azt látjuk, hogy egyre többen használják nap, mint nap. Nem hiszem, hogy ez "huszonkettes csapdája" lenne, bizonyára ez önmagában nem lesz komoly akadály a Bitcoin és az altcoinok életében. Mindenesetre elgondolkodtató.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása