Györfi András

Függőség nem létezik

2017. október 30. 12:57 - Györfi András szerk

bb_addiction_feat_free.jpg

Nikotin, alkohol, kokain, TV, szex, videójáték, junkfood, cukor, rengeteg mindenről gondoljuk, hogy függőséget okoz vagy okozhat. Évtizedek óta tartó vita és kutatási téma, hogy mi is a függőség, mi okozza, miért hajlamosabb rá az egyik, miért kevésbé a másik. Egy izgalmas kísérlet viszont rávilágít egy olyan vonatkozásra, amiről keveset beszélünk.

Történt ugyanis, hogy egy kutató a lehető legsivárabb körülmények közé helyezett egy patkányt, egyes egyedül, bármiféle inger nélkül. Étel és víz mellett még valamihez volt hozzáférése az állatnak, ez nem volt más, mint morfium. Egyszer megkóstolta majd újra és újra és újra. Egy idő után már alig evett, alig ivott vizet, végül elpusztult.

A kísérlet másik részeként egy patkány "paradicsomot" állítottak fel, volt ott minden, mi patkány szemnek, szájnak ingere, patkány lányok, játékok, kaja bőséggel, víz és ismét morfium. Ebben az esetben is beleittak az állatok a kábítószerbe, viszont csupán egy, legfeljebb két-három alkalommal. 

Egyszerűen nem kellett nekik. Hogy miért? Jó eséllyel azért, mert mindenük megvolt, amire szükségük lehet, így nem akartak elszállni, elkábulni. A vizsgálat kritikusai szerint mindez szép és jó, de ezek "csak" patkányok, semmit sem tudtunk meg arról, hogy az emberek függőségei hogyan működnek.

A történelem viszont néha sajnos remek társadalmi kísérleteket alkot, akár akarja, akár nem. A vietnami háborúban harcoló amerikai katonák körében óriási méreteket öltött a kábítószerhasználat, kisebb, nagyobb egységek maradtak magukra utasítás nélkül a dzsungelben, eleve óriási stressznek voltak kitéve, nem maradt más, mint a drogozás.

Az amerikai kormány aggódott is, hogy ha hazatérnek a katonák akkor drogfüggők tízezrei lepik el az országot, de valami egészen más történt. A visszatérők 90%-a 3-5 éven belül barátnőt, feleséget talált magának, családot alapított, a szociális kapcsolatait ott folytatta, ahol azok anno megszakadtak. Illetve polgári munkát is találtak maguknak. Soha többet nem használtak semmilyen kábítószert. 

Felmerül a kérdés, hogy mi a függőség valódi oka. Lehet, hogy ha valami hiányzik az életünkből, ami az alapvető pszichés szükségleteink része lenne, akkor veszünk a kezünkbe olyasmit, ami eltereli a figyelmünket a helyzetünkről. Ennek megfelelően ha az adott hiány megoldódik, társat találunk, munkát találunk, rendeződnek az anyagi és egyéb körülményeink, akkor már nincs is szükségünk semmire, ami elbódítana.

Természetesen ez mind jól hangzik, de a probléma nem ilyen egyszerű. Mindenesetre a kísérlet és a vietnami háború katonáinak utóélete izgalmas és elgondolkodtató eredményeket hoztak. Szavazz és mondd el egy kommentben, hogy mit gondolsz a függőségről!

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.30. 13:57:25

Kérdőjellel hihető lenne, kijelentésként egy kapitális faszság, különösen a kábszeres példád. Morfint nem tudom, de a hirtelen heroin elvonásba simán bele lehet halni. Ja, tényleg nincs függőség...

józanakaroklenni 2017.10.31. 11:33:02

Johann Hari, "Everything you know about addiction is wrong" -ját illett volna megjelölni forrásként, ha már szó szerint leírtad, amit ő mondott.
Amiben Hari téved (nem mondom, hogy te, mert közöd nincs a kontenthez), hogy a függőséget kizárólag az érzelmi oldaláról közelíti meg.
Előrebocsájtanám, hogy súlyos hibának tartom, amikor valaki a függőséget kizárólag fizikai függőségként definiálja.
Miután én alkoholban "utazom" csak arról írnék, de az alkoholnak például (nem csak annak btw) LÉTEZIK fizikai oldala, létezik fizikai függőség, és bizony bele is lehet halni az alkohol esetében például.
Hari téved, amikor nem tesz különbséget ok és okozat között.
Amikor valaki belecsúszik az alkoholizmusba például, eleinte nem beszélhetünk fizikai függésről még. A függésed jódarabig maximum pszichés, és hogy ebbe belecsúszol, az valóban történhet (javarészt történik is) a Hari által megfogalmazott okok miatt.
Ha viszont nem sikerül ebből időben kitörnöd, és tovább folytatod ezt az áldatlan tevékenységet, bizony eljutsz egy olyan pontig, ahol az ágyból alig bírsz kikelni alkohol nélkül. Remegsz, hánysz, izzadsz, meséljek még? Fizikailag rá vagy függve a cuccra, és ha sikerült idáig eljutnod, komoly segítség kell hozzá, hogy lejöjj róla. Ez mint mondtam jó pár évnyi kemény "munka", jó pár évnyi ivás, mire eljutsz eddig a pontig, de létezik ez a pont.

Mint mondtam a függőséget kizárólag fizikai, vagy kizárólag pszichés oldalról nézni hiba. Olyan hiba, amit nálad egyébként képzettebb emberek is elkövetnek, ami nagyon szomorú.
Átgondolnám ezt a "cikket" a helyedben.

Clodovicus S. Carolus 2017.10.31. 11:52:27

A probléma ennél sokkal komplexebb, mint hogy bulvárszinten leírnak róla néhány felszínes mondatot. Sajnos egy olyan urbanizációs problémáról beszélünk, vagyis inkább csacsogunk, melynek már a gyökerei is annyira szerteágazóak, hogy ez a felület s az általános blogolgatásos megmondós stílus alkalmatlan annak feltárására. A szenvedélybetegségeknek, mert nevezzük meg pontosan, miről is van szó, komoly háttérirodalma van. Némelyik maszlag, de a többség nagyon is igyekszik a lényegre koncentrálni. A létezését nincs értelme cáfolni, mert jó néhány százada van és kész. Inkább a kialakulásának okaira és annak kezelésére irányulnak a kutatások.
A cikk olvasása előtt azt hittem, ezek új híreiről tájékozódhatok, de tévedtem.

Györfi András szerk 2017.10.31. 14:54:49

@józanakaroklenni: foggalmam sincs, h ki ez az ember, akire utalsz, de rakeresek, h mit mondott ugyan ugy, ahogy en...
süti beállítások módosítása