Györfi András

10 ok amiért nem lesz kormányváltás 2018-ban

2017. október 22. 18:05 - Györfi András szerk

poll-plugins-thumbnail.jpg

Botka visszalépett, a Momentum mérhetővé vált, ha nem is dübörög, de érezhetően felpezsdült a politikai közélet az ősz megérkezésével. Mindenki vár valamire, senki sem tudja igazán, hogy mire. A FIDESZ szimpatizánsai érzésem szerint örülnek a nehezen követhető káosznak ami az ellenzék és a kihívónak szánt kezdeményezések körül kialakult. Lássunk pártatlanul, bármiféle elfogultság nélkül 10 okot, amiért nem lesz érdemi változás a soron következő választásokon.

1. A klientúra erős

Kevés dologban annyira ügyes a kormány, pontosabban a NER, mint az erős, terebélyes, szerteágazó klientúra kiépítésében. Az egymásra támaszkodó boltív tégláiként áll össze a NER, ez igaz nagyban, kicsiben egyaránt. Túlságosan sok ember gazdasági, hatalmi érdekei kívánják úgy, hogy ne legyen változás. 

2. A migrációtól való félelem

A migráció valós társadalmi probléma, a kormány gyorsan, erőteljesen reagált a 2015-ös kirobbanásakor, azóta is tartja magát álláspontjához és határozott fellépéséhez. Az emberek többségének ez tetszik, a jelen kormány az egyetlen, akiről elhiszik, hogy a választások után is az eddigi erőteljességgel védi majd az ország határait.

3. Soros démonizálása működik

Szorosan kötődik az előző ponthoz, a nemrég egy kistelepülésen kirobbant felháborodás egy panzió tulajdonosával szemben aki migránsokat szállásolt volna el jól példázza, a kívánt hatás el lett érve. Bárki, aki a migránsok "mellé áll", akár itthon, akár külföldön, az ellenérzést vált ki az emberekből. A központi alakja a démozinálásnak természetesen nem más, mint Soros, ez így lesz továbbra is, működik a "brand".

4. Operett ellenzék

Az ellenzék viccet csinál saját magából, visszalépések, kisebb és nagyobb pártok követhetetlen tömkelege. Oszd meg és uralkodj, szintén tudatos és jól működő modell, bár sokszor az ellenzék elvégzi saját maga azt, amit a kormány szeretne a soraiban. Ennek szerves részét képezik a kamupártok, nem véletlenül kapnak támogatást, minél több van belőlük, annál jobb a hatalom számára. Nincs alternatíva azért, mert túl sok alternatíva van.

5. A stabilitás igénye

A gyurcsányi időszak után nagy érdeme a jelen kormánynak az, hogy ha komoly gazdasági fellendülést nem is ért el, de stabillá tette az országot és a közállapotokat. Olyan, amilyen a mai Magyarország, de a maga módján kiszámítható. Márpedig a stabilitás az egyik legfontosabb pszichés igényünk, ez a társadalom, legalábbis annak többsége nem hiszi el, hogy bárki más fenn tudná tartani a megszokott, viszonylag nyugodt hangulatot.

6. A 2018-as gazdasági válság

Bizony, közeledik egy nagy világgazdasági válság, könnyen lehet, hogy lényegesen súlyosabb következményekkel, mint a 2008-as. Eltelt tíz év, menetrendszerűen jönnie kell a következő összeomlásnak. A 2008-as válságot kiváltó rendszerhibákat nem sikerült orvosolni, meg is lesz ennek a böjtje. Márpedig ha válság van, akkor az emberek vagy gyökeres változást akarnak, vagy azt, hogy maradjon a kisebbik rossz, az aktuális vezetés. Érdemi alternatíva nincs, így maradjon minden úgy, ahogy van.

7. Kampánygépezet

Óriási profizmussal és erővel működik a kormány kampánygépezete, plakátok, TV, rádió, nyomtatott lapok és így tovább. Elképesztő pénzeket fordítanak a célra és meg is van az eredménye, a népszerűség töretlen. Ez alábbhagyni nem, csak erősödni fog a választásokig.

8. Médibefolyás

Kötődik az előző ponthoz, én ugyan nem tartozom azok közé, akik szerint médiatúlsúlyt sikerült volna elérnie a kormányzó pártoknak, viszont tény, az előrelépésük jelentős. TV csatornák, országos és megyei lapok, online médiafelületek sokasága kötődik már hozzájuk, ki is fogják használni.

9. Az autokrácia trendje

Nincs mit tenni, a világ trendje ma az, hogy autokratikusabb irányba mennek az egyes országok. Igaz ez Törökországra, Csehországra, Lengyelországra és számos további államra. Ez a tendencia jó ideig nem fog megtörni, ebbe jól illeszkedik az is, hogy kicsi az itthoni változás esélye.

10. Orbán Viktor

Hiszek abban, hogy a magyar néplélek igényel egy erős vezetőt, egyetlen személyt, aki biztos kézzel irányítja az országot. Az egyetlen egy létező személyes brand Orbán Viktor, nincs más aki komoly kihívója lehetne ezen a téren.

+1: A liberalizmus visszassága

Egyre több embernek van tele a hócipője és sok egyebe az úgynevezett liberalizmus térnyerésének következményeivel. Túlzásba estünk és kész, ennek példái a migráció túlzottan enyhe kezelése, az európai kultúrák felhígulása. Lassan hozzánk is begyűrűzik az amerikai szokás mi szerint tilos megnevezni egy bűnelkövető származását, hiszen az megvetendő rasszizmus. Ebből sokaknak van elege, Orbán politikája tetszetős ellenpontja a valódi liberalizmussal köszönőviszonnyal sem lévő PC-nek.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C4rt3r 2017.10.23. 19:53:34

Uhh, a +1 pont az elég brutálisan tükrözi a cikkíró álláspontját és világnézetét.
süti beállítások módosítása