Györfi András

Minél többet költesz az esküvődre, annál inkább elválsz

2017. október 06. 21:49 - Györfi András szerk

rolls-royce-hire-service-wedding-car11_1.jpg

Mindig is utáltam az esküvőket. Képmutatás, bájcsevegés hegyek, kényelmetlen ünneplő ruha, feszengés a melegben, a lagzin meg általában nem lehet rendesen beinni. A fő problémám viszont az, hogy óriási felhajtást csinálunk úgy, hogy a vak is látja, ez az esküvősdi nem igen működik.

Persze csodálatos dolog, ha két ember élete végéig együtt marad, remélem egyszer én is találok egy nőt, akivel minden rendben, ami pedig nincs rendben, azt megoldjuk. De lássuk be, az esetek jelentős részében ez nem megy. Egy másik jelenség az életben és esküvőkön különösképp amitől rosszul vagyok, az a rongyrzázás. 

wedding-cost.jpg

A grafikon szerint minél többet költesz az esküvődre, annál nagyobb eséllyel válasz el.

Ismét kiegészítés: remek dolog, ha valaki sok pénzt keres, vállalkozó vagyok, én is erre törekszem. De miért kell ezzel kérkedni? Ez egy másik poszt témája lehet, az viszont biztos, hogy egy izgalmas kutatás keretében kiderült, minél több pénzt költesz az esküvődre, annál nagyobb valószínűséggel fogsz elválni.

Mielőtt sátáni kacajban törnék ki, lássuk a részleteket. A szóban forgó kutatás 3 000 házaspárt vizsgált, részese volt a vallás, az anyagi háttér, iskolázottság és egyéb szokványos faktorok a vizsgálatnak. A mellett, hogy kiderült, minél többet költesz magára az eseményre, annál nagyobb eséllyel válsz el, felmerült még egy érdekesség.

Lényegesen nagyobb eséllyel válnak el azok a párok, akik vendégek nélkül mondják ki a "boldogító" igent, mint azok, akik nagyszámú vendéget hívnak egy (szerény) ceremóniára. Előbbiek 12,5-ször nagyobb valószínűséggel válnak el, mint azok, akik legalább 200 barátot, családtagot hívtak meg.

marriage-stability-wedding-attendance.png

Minél többen vannak jelen az esküvődön, annál nagyobb eséllyel maradtok együtt.

Persze van ebben látszólag ellentmondás, hiszen minél több a vendég, annál nagyobb lesz a költség, de ez csak látszólagos. Minél kevesebb a vedég, minél nagyobb pénzszórás mellett, annál valószínűbb, hogy szét fogtok menni (ékes magyarsággal). Viszont minél több az olyan vendég, akiknek (több-kevesebb) valós "értéke" van számotokra, barátok, kedves ismerősök, volt és jelenlegi kollégák, annál inkább együtt fogtok maradni.

Tehát a tuti recept egy sikeres házassághoz az, ha minél több embert hívsz meg a nagy napra de minél kevesebbet kötesz el az egészre. Persze, nyilván, természetesen, vitán felül áll, ez nem ilyen egyszerű. Egy jó házasság titka természtesen a tudatosság, a közös fejlődés, a közös célok, a higgadtság, de ezek is majd egy másik poszt témái lehetnek. Ha tetszett, kövess a Facebookon!

Addig is, ha épp a jövő nyár elején esedékes oltárhoz vonulásod tervezed, kérlek faragd le a költségeket, nem attól leszel több, hogy iszonyú sokat költesz. A házasságod legalábbis biztosan nem lesz sikeresebb.

19 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.07. 11:55:49

Í'gy igaz.

Mi nem csináltunk szinte semmit, s nem váltunk el.

Narancsos kommunizmus 2017.10.07. 13:30:15

Én az első összefüggésre magamtól is rájöttem. A második érdekes, azt nem tapasztaltam. Bár nem olyan nagy a mintám.

Narancsos kommunizmus 2017.10.07. 13:31:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem tudtam volna aludni, ha nem tudom meg, hogy nálatok hogy volt.
Becsüld meg az asszonyt, mert így is csoda, hogy egy nő melletted van.

Haveravera 2017.10.07. 13:37:20

Ez így van. Fényképész voltam, minden hétvégén egy esküvőt végigasszisztáltam.... Istenem, de utáltam! Viszont jól fizettek. Annyit kértem, amennyit akartam, semmi se volt drága.

Phteven 2017.10.07. 15:13:36

Arra nem találtam utalást, hogy a válások 100%-át az esküvő szokta megelőzni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.07. 15:44:17

"Tehát a tuti recept egy sikeres házassághoz az, ha minél több embert hívsz meg a nagy napra de minél kevesebbet kötesz el az egészre. "

Hadd korrigáljam egy kicsit. Nem annyira a vendégek száma a fontos, hanem a barátaid és közeli jó ismerőseid száma, azon emberek száma, akikkel jól megvagy, mert ez azt jelenti, hogy elfogadott, kellemes személyiség és társ vagy. Minél több barátod van, annál több lesz a vendég. Akinek meg több a barátja, aki jobban kijön az emberekkel, az a házastársával is nagyobb eséllyel fog jól kijönni.

@Narancsos kommunizmus:

Ugye személyeskedés nélkül nem bírtad volna ki?

Az Ellenálló 2017.10.07. 16:05:12

Van egy egyszerűbb megoldás: nem kell megházasodni és akkor válni se fogsz. Sajnos az élettársi kapcsolat kevesebb előnnyel kecsegtet, pedig több értelme van a túlhypeolt házasság helyett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.07. 16:26:25

@Az Ellenálló:

Egy élettársi kapcsolat felbomlása csak jogilag nem válás, minden egyéb szempontból egyenértékű azzal, beleértve az anyagiakat vagy a gyerekek elhelyezését is.

bohumil stejskal 2017.10.07. 16:47:00

"...a lagzin meg általában nem lehet rendesen beinni" - ez azért így nem teljesen fedi a valóságot. Ha valaki nagyon akarja, akkor azt bizony csúnyán benyeli a pálinkás pult mellett az időgép, aztán másnap lövése nincs róla, hogyan került ágyba.
Rühellem a lakodalmakat (pláne, ha még vőfély is van), az egyetlen dolog, amivel el lehet b@szni az időt, az alkoholizmus...nekem az esküvőnkön csak egy ebéd volt meg utána egy kis beszélgetés, borozás, de semmi nagyzolás meg pompa, pár óra az egész, aztán mindenki húzott a dolgára. És ha valakinek ez nem tetszett, azt pont leszarom...

_B_ 2017.10.07. 18:58:00

Ami engem megdöbbentett az a grafikonon a közepes esküvő ára....
Ennyiből Magyarországon már nem jön ki (talán ha háznál rendezik, minimálban, és a rokonság meg a haverok vállalnak mindent okosba... kaja, pia, felszolgálás, zene, fotó, dekoráció, vőfély).
A fizetések meg ugye távolról sem hasonlítanak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.07. 19:47:24

@_B_:

Lehet, hogy odaát is hasonlót jelent a közepes esküvő. Persze nálunk nem kevés visszajön a menyasszonytáncból. :D

The G 2017.10.07. 23:59:22

Szeress inkább, akkor talán jobban fog menni ez a "házasság" dolog. Ne ilyen hülyeségekkel töltsd az időd mint a statisztikák elemzése. Semmi értelme pow. Találd meg a magadét.

qwertzu 2017.10.08. 08:37:46

Másik magyarázat: a drága lagzit azért követi gyakrabban válás, mert a párok nem maradnak együtt anyagi okokból.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.08. 09:26:38

@qwertzu:

Vagy mert drága esküvőt a belső értékek helyett inkább a külsőségekre adó emberek rendeznek, Egy szerfethető jellemű embert nehezebb megunni, mint egy csinibabát vagy egy jóképű pasit.

jog-ász 2017.10.08. 10:10:16

inkább ott lehet az összefüggés, hogy a nagy felhajtás esetén sokkal fontosabbak a külsőségek, annak jelzése a világ felé, hogy na megházasodtam, mint két ember érzelmei(nyilván lehet erős érzelem és nagy lagzi iránti igény, sok költekezéssel) de ha két ember csak két tanúval besétál az anyakönyvvezetőhöz, ott szinte biztos hogy semmi külsőség és külvilág nem fontos csak a két ember aki össze akarja kötni az életét

2017.10.08. 12:42:05

"Mindig is utáltam az esküvőket. Képmutatás, bájcsevegés hegyek, kényelmetlen ünneplő ruha, feszengés a melegben, a lagzin meg általában nem lehet rendesen beinni"

Nem voltál még igazi falusi lagziban, ill. nem érted az esküvő lényegét. Nem a te hibád, szerintem ez generációs dolog, ahogy minden egyes ünnep, és jeles alkalom elsekélyesedik, átlényegül, értelmét veszti, háttérbe szorítva az emberi kapcsolatokat (lásd Karácsony, ami mára kizárólag a lelketlen vásárlásról, pénzszórásról szól, teljesen elvesztette a lényegét) ugyanúgy az esküvőkön is mostmár csak a külsőségek dominálnak, nem a hagyományok. Mert mi is lenne az esemény legfőbb célja: összetrombitálni mindenkit aki számít, és illendően megünnepelni az egybekelést. Ezt még súlyosbítja az is, hogy az emberek a nagy telefonnyomkodásban egyre antiszociálisabbá válnak, értelmetlennek látnak egy olyan eseményt, ahol (CSAK) találkozni az ismerősökkel, rokonokkal, és mulatni (mi az?), így egy hagyományos falusi esküvő, egyéb felhajtás nélkül, már kívül esik a komfortzónán. Lassan egy szolid 3-4 fős baráti sörözés leszervezése is hónapokig tart, mert minden fontosabb lett a társas eseményeknél.... Az én véleményem az, hogy eljárt az idő a hagyományos értelemben vett esküvők felett, és két alternatíva maradt: low-budget esküvő, szűk családi körben, vagy sok pénzen megvásárolt világraszóló buli, ahol mindenki jól érzi magát, ringlispiellel, cirkusszal, rongyrázással, ahol senkit nem érdekel, hogy az esemény mellékesen egy esküvő is. A többi írás, amit a cikk feszegetni próbál, "a válás valószínűsége vendégszám függvénye" számomra értelmezhetetlen.

Bicepsz Elek 2017.10.15. 13:23:10

@Jankove: A falukozosseg meg nagy rokonsag megint mas dolog. Sokan evekig, evtizedekig nem latogatjak a rokonaikat es nem jelentenek a szamukra semmit, a faluban meg majd mindenki mindenkivel rokon/barat, segitik egymast stb. "Illik" is nafy lagzit tartani. De husra, fozesre stb nem kell penz, az asszonyok megcsinaljak a kajat. Penz az a zenekar rendelese, meg szekek, asztalok talalasa stb.
süti beállítások módosítása