Györfi András

Így ismerd fel a pszichopatát

2017. október 05. 16:38 - Györfi András szerk

Melletted, előtted, otthon, munkahelyen

psychopathic-man-1024x537.jpg

Hannibal Lecter, Patrick Bateman, a Joker és számos további filmes karakteren túl nem vitás, a pszichopaták köztünk élnek. Mögöttünk állnak a közeli boltban, mellettünk ülnek a metrón, velünk szemben az irodában, rutinszerűen köszönnek, ha reggel összefutunk a lépcsőházban. De mit is jelent az, hogy pszichopata?

Fontos látni, hogy nincs igazán egységes álláspont mind a mai napig arról, hogy mit takar a jelenség. Iránymutatások vannak, kritérium listák, számtalan leírt eset. Gyakran keverjük a szociopatával. A pszichopata fogalma a múlt század elején született, majd a harmincas években kezdték el inkább a szociopata szót használni, kifejezendő a társadalmi kártételt.

A szociopata a mai értelmezés szerint inkább szélsőségesen antiszociális személyiséget jelent. Nem keverendő össze a nárcisztikussal sem, arról itt.

Itt most nem mélyedek el a feltételezett vagy már biztosan leírt mögöttes okokban, biológiában, genetikában, a korai gyermekévekben. Ez a rövid útmutató arra szolgál, hogy felkészítsen, hogy felismerd ha egy pszichopatával hozna össze a balszerencse.

Természetesen még véletlenül sem állítom, hogy ha a környezetedben valakire illik egy-két jellemző az alábbiakból, akkor gondolkodás nélkül riasztanod kell a hatóságokat, hogy guruló állványra kötözve, szájkosárban vigyék el az illetőt.

Az empátia hiánya

Az együttérzés, a “beleérző” képességünk esszenciális ahhoz, hogy társas lényekként tudjunk funkcionálni. Nem foglak arcon vágni vagy pikírt megjegyzésekkel megalázni, hiszen előre tudom, hogy az téged rossz érzéssel tölt el.

A pszichopátiás személyiség egyik legfontosabb jellemzője az, hogy látszólag minden empátiának híján van. Ennek ma már a biológiai háttere is ismert, ezeknek az embereknek az agyában kevesebb kapcsolat van az idegsejtek között azon a területen, ami az érzelmekért, ezen keresztül az empátiáért felel.

Ezért is szinte képtelenek például félelmet vagy más érzést felismerni egy embertársukon az arckifejezésből vagy más jelekből.

Hogyan működsz?

Az empátia mellett fontos egy összetett agyi funkció is, ez a másik belső működésének megértését biztosítja. Hétköznapi beszélgetésekben is gyakran hallhatjuk, hogy “X” azért reagált rosszul az adott helyzetben, mert rá ez úgy hat, hogy és azért hat rá úgy, mert ez és ez.

Ez a több agyterületet is mozgató rendszer viszont a pszichopatáknál szintén “hibás”, legalábbis lényegesen kevésbé funkcionál, mint a legtöbbünknél. Nem értik és jó eséllyel nem is akarják érteni a környezetükben lévőket.

Etikai érzék

Az undor érzésének nagy szerepe van az etikai érzékünkben, bizonyos dolgokat azért nem teszünk meg, mert egyszerűen undorítónak tartjuk, ahogy gusztustalan egy rohadó ételeket ábrázoló fotó is. A pszichopatának viszont óriási toleranciája van az undor kapcsán, ezt bizonyítják azok a vizsgálatok, amikben undort kiváltó képeket mutatnak az alanyoknak és elemzik a reakcióikat.

Sekélyes érzések

Logikusnak tűnik, aki egy másik ember érzéseit képtelen megérteni, az valószínűleg a saját érzelmi világában is szegényes. Egy pszichopata nem vagy alig érez szégyent, megbánást, bűntudatot. A hétköznapokban és extrém helyzetekben különösképp fontos érzésünk a félelem, sok mindent azért nem teszünk meg, mert megszólal bennünk az egészséges félelemérzet.

A pszichopaták esetében ez sem működik jól, egyáltalán nem vagy alig éreznek félelmet, bármit tegyenek is.

A felelősségérzet hiánya

Szintén fontos pont, felelősségérzet hiányában egy pszichopata jó eséllyel nem is érti, hogy a tetteinek miért lehetnek akár súlyos következményei is. Tipikusan nem vállalnak felelősséget, legfeljebb ha sarokba lettek szorítva. Legtöbbször azonban szívesen okolnak másokat egy adott helyzetben a történtekért.

Hazugságok garmadája

Az eddigiek után nem meglepő, egy pszichopata bárhol, bármikor, gondolkodás és gond nélkül hazudik. Ha a helyzete már menthetetlen és szembesítik akár egymásnak ellentmondó állításaival is, ez cseppet sem zavarja, így vagy úgy, de kimászik a szituációból. Gátlástalanul hazudik, szemrebbenés nélkül veri át környezetét, akár egyszerre több embert is.

Nem feltétlenül okosabb, mint bárki más, viszont nincs a személyiségében szinte semmi, ami visszatartaná a valótlan kijelentésektől.

Varázslatos sárm

Ez az egyik legérdekesebb és egyben a legveszedelmesebb pont. Egyben a társkeresés szempontjából a legfontosabb. Feltehetőleg a gátlástalanság és az érzelmek hiánya teszi a pszichopatát képessé arra, hogy hihetetlenül hízelgő legyen, a viselkedése egy potenciális társsal szemben nagyon is megnyerő, egyenesen vonzó.

A céljai elérése érdekében tudja, hogy el kell nyernie a másik rokonszenvét és bizalmát. Különösen igaz ez ismerkedési, párkapcsolati szituációkban, főleg, ha egy naiv, érzelmileg labilisabb, biztonságra vágyó emberrel kerül kapcsolatba.

Hinni akarunk abban, hogy a másik komolyan gondolja mindazt a szépet amit nekünk és rólunk mond, kötődni szeretnénk, tartozni valakihez, a pszichopata pedig mindent megtesz, hogy elvarázsoljon.

Fontos ismertető jel a párkeresés során az, ha az illető meglepően hamar nagyon kedves és bájos, elhalmoz bókokkal, akár ajándékokkal. Ha egy férfi vagy akár egy nő már az első, második találkozó során úgy próbál hatni rád, hogy az szinte szerelmes filmbe illik, akkor menekülj.

Semmilyen realitása nincs annak, hogy egy egészséges lelkületű ember egy vagy két találkozó után a tenyerén hordozzon! Szinte lehetetlen ezt precízen mérni, érezned kell, hogy mi az ami túl sok az ismerkedés elején.

Hűség? Kizárt.

Fentiekből egyenesen következik, egy kapcsolatban egy pszichopata csak a legritkább esetben lesz hűséges. Nem érdekli és nem is érti, hogy miért árt a társának azzal, hogy félrelép.

Az a fantasztikus énkép

A pszichopatának tipikusan hatalmas az egója. Saját magának rendkívüli jelentőséget tulajdonít, akár olyasmivel is dicsekedhet ami nemhogy teljesen valótlan, de akár még képtelen is lehet. Az önbizalma óriási és minden helyzetben töretlen. Ez abszurd és intő jel, minden egészséges embernek többé-kevésbé törékeny az egója, akár napi szinten kétkedik önmagában, a képességeiben, a teljesítménye értékében.

Ez természetes és helyén való. Azonban ha valakiben soha, egyetlen percre sem merül fel, hogy valamire ne lenne alkalmas, az szép nagy piros zászló, menekülj.

A végtelen önzés

Szélsőségesen önző, ez könnyen vezet el a “parazita” életmódhoz is. Gondolkodás nélkül kér kölcsön, vesz el tárgyakat a másiktól, fel sem merül benne, hogy amit tesz az nem szép, nem elegáns és nem szokás. A társkeresés során ha egy férfi vagy egy nő meglepően könnyedén hagyatkozik rád ha valamiért fizetni kell, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető pszichopata, lehet, hogy csak a neveltetése hagy némi kívánni valót maga után.

Viszont ha a te erőforrásaiddal él rendszeresen, azokat szinte sajátjaként kezeli és nem is érti, hogy ez miért lenne gond, az fontos jelzés arra, hogy távoznod kell.

A tervezésre való képtelenség

Általában képtelen tervezni, különösen hosszútávra. Nincsenek vagy alig vannak életcéljai, ha vannak is, azok ritkán reálisak. A rövidtávú tervezéssel, életük szervezésével szintén gyakran hadilábon állnak. E mellett persze léteznek különösen intelligens és a karrierjükben gyorsan előre lépkedő esetek is.

Erőszak

A frusztrációit, sérelmeit nagyon rosszul kezeli, általában könnyen “robban”, ilyenkor a verbális erőszakon túl fizikai erőszakhoz is folyamodhat. Nagyon könnyen húzza fel magát, súlyos esetben ilyenkor nemhogy kő kövön nem marad, akár a környezete testi épségében is kárt tehet.

Érdekes jelenség, de szintén valós, egy pszichopata akár különösen hasznos is lehet, a “képességeit” jó cél szolgálatába is állíthatja. Képzeljünk el egy orvost vagy katonát aki még olyan helyzetekben is hűvösen reagál és cselekszik, amikben még a sokat látott kollégák is rosszul lesznek, akár fizikailag, akár érzelmileg.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, a pszichopátia egy úgynevezett spektrumon helyezhető el, nincsenek tiszta típusok, ahogy a pszichológiában szinte semmiben sem.

Nem pszichopata a férjed vagy feleséged pusztán azért, mert látszólag gondolkodás nélkül félrelépett. Nem pszichopata feltétlenül az, aki füllent vagy egyenesen hazudik egy fontos kérdésben. Nem igaz az, hogy sorozatgyilkossal állsz szemben azért, mert bicskanyitogatóan önző valaki.

Az más kérdés, hogy egy súlyos pszichopata érezheti magát annyira üresnek, hogy a komoly erőszak, akár a gyilkosság az egyetlen dolog ami kivált belőle némi érzést, élményt. Szerencsére ez azért viszonylag ritka. De igenis köztünk vannak, lényegesen mások mint mi, akár súlyos érzelmi károkat is okozhatnak. Tartsd nyitva a szemed, olvass még többet a témában, ha pedig valaki egy picit furcsa, még nem kell a Bárányok hallgatnak következő részének áldozataként tetszelegned.

De a jelenség valós és veszélyes, nem korlátozódik csak férfiakra, vagy csak nőkre.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haXXor 2017.10.06. 10:21:59

A céljai elérése érdekében tudja, hogy el kell nyernie a másik rokonszenvét és bizalmát. Különösen igaz ez ismerkedési, párkapcsolati szituációkban, főleg, ha egy naiv, érzelmileg labilisabb, biztonságra vágyó emberrel kerül kapcsolatba.

ez már kizárná amúgy a

Az együttérzés, a “beleérző” képességünk esszenciális ahhoz, hogy társas lényekként tudjunk funkcionálni. Nem foglak arcon vágni vagy pikírt megjegyzésekkel megalázni, hiszen előre tudom, hogy az téged rossz érzéssel tölt el. De még sok mást is...

Hisz ahhoz, hogy értsem milyen érzelmi akcióra milyen reakció kell, ahhoz látnom és 'beleéreznem' kell magam a másik bőrébe. Szerintem ezek nem hiányoznak az ilyen embereknél.. persze én nem is jártam orvosira szóval fixen baromság amit írok csak logikailag annak nem sok értelme van, hogy valaki tudja manipulálni a másikat, miközben azt sem tudja, hogy mi a helyes reakció a másik aktuális lelki/érzelmi/fizikai állapotára.

Gyulimali 2017.10.06. 10:29:37

Olyannyira vannak gyorsan előrelépkedő pszichopaták, hogy a CEO-k kb 80%-a pszichopata.
A felsorolt tulajdonságok ugyanis pont a karrierjük előmozdításában vannak a leginkább a segítségükre.

Gyulimali 2017.10.06. 10:31:40

@haXXor:
Jól írod: tudja, de nem érzi!
Megtanulják idővel, hogy egyes helyzetekben mit kellene "érezniük" és szépen eljátsszák az érzelmet.

necrophil collins 2017.10.06. 11:00:08

@haXXor: Robert Hare híres könyvében a pszichopatákról elmesélte, hogy mit mondott Nicole Kidmannak, aki tanácsot kért tőle egy pszichopata karakter felépítéséhez. Adott egy szituáció, amiben valaki lát egy autóbalesetet, amiben meghal egy gyerek, az anyja jelenlétében. A normális ember elmenekül, összeomlik, sír, vagy megkeményíti magát, ezek mind "természetes" reakciók. A pszichopata ilyen esetben hazamegy, és tükör előtt gyakorolja az anya arckifejezéseit - így tanulja meg, hogy milyen szituációra mit kell reagálni, illetve milyen reakció mit jelent. A pszichopatákról egyébként a "belül üres" szóösszetétel mondja el a legtöbbet, kívülről sokféle maszk, vagy megjelenési forma is igaz lehet.

@poszt: nem igaz, hogy az igazi pszichopaták jók olyan szituban, ahol hűvösnek kell maradni, mert a jól funkcionáláshoz kell a visszaszabályozás, vagyis a neurózis. Némi érzelemmentesség és stressztűrés nyilván sokkal jobb egy pilótánál, mint egy izzadó tenyér, de ezt nem csak pszichopaták tudják.

Valamint tök jó ez az összeollózott lista, de én úgy látom, hogy ez irreleváns, amikor fel kell ismerni a pszichopatát. A pszichopatát a jellegzetes manipulációs technikák árulják el, úgymint a háromszögelés, flying monkeys, gaslighting, dump and discard, love bombing (ezt te is írtad). Bocs az angol terminológiáért, de magyarul ennek kevés a szakirodalma.

2017.10.06. 11:04:21

Ezt értsem úgy, hogy kúrmányunk csupa pszichopatából áll?

erkölcsi hulla 2017.10.06. 11:37:31

Csűsztatás az egész. Legalább egy félig szakkönyvet elolvashattál volna mielőtt ilyesmiket írogatsz.

"Logikusnak tűnik, aki egy másik ember érzéseit képtelen megérteni,"
- az _igazi_ pszihopaták jobban felismerik az érzéseket mint egy átlag ember, csak nem érzik át őket. Ebből is következik hogy mindenki elbűvölőnek tartja őket, mivel mindig azt mondja, amit hallani akarsz, mert mesterien olvas a testbeszédben, arcmimikában.

Egyébként, mielőtt így démonizálnád őket, a vezérigazgatók, sebészek, ügyvédek, brókerek között nagyságrendekkel több a pszihopata, mint a BRÖTÖNÖKBEN. Nagyságrendekkel.
Azaz vannak nagyon jó tulajdonságaik is, ami miatt a társadalom krémjébe tartoznak, mivel intelligensek, nem ismernek félelmet, céltudatosak, és nagyon korlátozott a lelkiismeretük. A fenti szakmákra mind illik, és hatványozottan több a pszihopata közöttük.
Ezért is okolják őket a nagy válságokért, mivel lelkiismeret nélkül kockára tesznek mindent néha a sikerért, nem számít kiket tesznek tönkre.
Én irigylem őket, ritka jó élet lehet ha nem félsz soha semmitől, mindig céltudatos vagy, stb.
Nem beszélve arról hogy ennek is vannak szintjei, és az arany középút a legjobb.

Írom mindezt egy könyv elolvasása után. kevin-dutton-sikeres-es-bolcs-pszichopatak

Drednaught 2017.10.06. 11:44:24

"A társkeresés során ha egy férfi vagy egy nő meglepően könnyedén hagyatkozik rád ha valamiért fizetni kell, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető pszichopata, lehet, hogy csak a neveltetése hagy némi kívánni valót maga után.

Viszont ha a te erőforrásaiddal él rendszeresen, azokat szinte sajátjaként kezeli és nem is érti, hogy ez miért lenne gond, az fontos jelzés arra, hogy távoznod kell."

Na, ez alapján kb az összes randipartnerem az volt, de minimum rosszul nevelt.

Audianer 2017.10.06. 11:48:35

"guruló állványra kötözve, szájkosárban vigyék el az illetőt."

Basszus, elképzeltem, ahogy egy szájkosárba belegyömöszölik és rákötözik a gurulóállványra... Borzasztó!

Netuddki. 2017.10.06. 11:50:02

Aki talál egy pontot ami nem illik az orbánra, jutalmat kap.

2017.10.06. 12:57:53

@Kun Derelye: és akkor mi van a Black Sabbath Paranoidjával? :D

2017.10.06. 13:05:45

Az állatkínzás kimaradt! Egy pszichopata kifejezetten élvezi, ha állatokat kínozhat, ami már korai gyerekkorban megmutakszik.

erol 2017.10.06. 13:08:55

Hátborzongató az a fickó a képen. Tudunk róla valamit?

Ian 2017.10.06. 13:09:19

Ha már a cím a pszichopaták felismeréséről szól: állítólag árulkodó jel, ha valaki ásít, nem ragad át rájuk az ásítási kényszer, mivel ez a folyamat az empátiás készséggel van összefüggésben.

Borzasztóan elkeserítőnek találom egyébként, hogy ezeket a tulajdonságokat valaki irigyli, azért, mert ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy társadalmilag magasabb pozícióba kerülj.Ezek pont azok az emberi tulajdonságok, amelyik inkább az állati ént helyezik előtérbe (erősebb kutya...), a morális, erkölcsi gátak teljes megkerülésével.

Ezek valóban démoni tulajdonságok, nem kell őket démonizálni. A cég jutalmazza azt, ha nincs szociális érzékenységed és képes vagy minden probléma nélkül átgázolni másokon. Mivel a pszichopátia egész jó hatásfokkal kimutatható MR vizsgálattal, meg lehetne tiltani ezeknek az embereknek az olyan pozícióba helyezését, ahol más emberek felett diszponálhatnak.

Kopasz Károly 2017.10.06. 13:20:30

... hmmm ... elég sarkos ez az írás és amolyan „hogyan ismerd fel az ellenséget” érzést kelt bennem! Olyan, mintha a kedves szerző komoly lelki sérüléseket szerzett volna egy pszichopata rokontól vagy ismerőstől! ... hmmm ... furcsa ...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2017.10.06. 13:21:26

@erol: Javier Bardem. A snitt a Nem vénnek való vidék c. filmből van.

A cikkre meg csak annyit mondanék, hogy egy hatalmas maszlag és nem sok köze van a pszichopatákhoz. Belekeverni a kleptomániát, meg a hazugsággyárat... Mondhatnám, hogy a fentiek alapján maga az író is pszichopata ennyi erővel.

zizi77 2017.10.06. 13:26:11

@erol: ha jól emlékszem, a "nem vénnek való vidék"-ből van. És tényleg iszonyat jól csinálja!

odamondó 2017.10.06. 13:27:39

@erol: ja hátborzongató. Sokat nem tudunk róla csak azt, hogy esténként penelope cruzt tologatja.

dandelion bit (törölt) 2017.10.06. 13:38:10

@Misfit78: hülyeség. Az állatkínzás semmit se jelent. A pszichopaták többsége sose kínoz meg egy macskát se és embert se bántalmaz. A pszichopaták nagy része nem bűnöző.
Én ismerek egy pszichopatát, nagyon jól helyezkedett egész életében, érdekember, magát végtelenül korrekt embernek tartja. És természetesen mindenki mást felhasznál, hogy előrejusson. Gondolom nem lep meg senkit, hogy jogászként dolgozik az illető :)
Az a pálya vonzza a pszichopatákat. Még az is, aki nem pszichopata, elkezd köztük úgy viselkedni, mert látja, hogy ha ő nem tapos le másokat, akkor őt tapossák el.

dandelion bit (törölt) 2017.10.06. 13:44:27

@odamondó: vagy Penelope Cruz tologatja őt. Javier Bardem pont az az ember, akiből kinézem, hogy két kapura játszik.

Peter Deak 2017.10.06. 13:47:31

a fentebb leirtak kb 80 %-a altalaban igaz a ferfi nemre.

Alick 2017.10.06. 14:01:01

Valamennyire mindenkiben vannak szocio- és pszichopata vonások, de az "élni és élni hagyni" elvét a legtöbb ember képes működtetni. Egy Trónok harca jellegű (vezetői) helyzetben viszont a túlélési törekvések háttérbe szorítják az utóbbit.

Bolshevik 2017.10.06. 14:32:40

@Alick: " Egy Trónok harca jellegű (vezetői) helyzetben "

Az érzelmek, amikkel az ember bír és morálisan fontosnak tartja (ne lopj, tarts össze, érezz empátiát) ezek nem ilyen mágikus dolgok, ezeknek is pont a túlélés a szerepe, csak a csoport túlélése.Egy csoport meg hatékonyabb egy egyénnél, bármennyire is céltudatos az.

Bolshevik 2017.10.06. 14:33:13

@Alick: Jobban elolvasva "vezetői" helyzetről írsz, ok, elbeszéltem melletted :D

Vroomfondel 2017.10.06. 14:38:36

Van egy igen érdekes megfigyelésem, de, lehet, csak a véletlen műve. Az életem során három olyan embert ismertem, akit pszichopatának lehet nevezni. Különös, de mind a háromnak volt olyan gyermeke, akit rosszindulatú daganattal műtöttek. Az egyiknek kettő is.

Nem állítom, hogy minden rákos kisgyereknek van pszichopata a családjában, sőt, sokuknak a családi szeretet adja az erőt a gyógyuláshoz. Mégis különös, hogy ennek a három embernek ilyen betegségben szenvedtek a gyerekei. És hozzátenném, hogy nem a gyerekek betegsége után mutatták ezek az emberek a pszichopátia jeleit, hanem már jóval a gyerekek betegsége előtt.

Furcsa és félelmetes is. Szerencsétlen gyerekek tudat alatt így reagáltak a szülői pszichopátiára? Mi a véleményetek?

dukeekud 2017.10.06. 14:39:01

Szerintem nalunk a legismertebb pszihopata Gyurcsany Ferenc. Nala nagyon jol latsznak, ezek a betanult mechanikussan alkalmazott "erzelmek". Amiket valojaban nem erzekel, ezert gyakran az adott szituaciohoz nem illoen eltulozz.

erkölcsi hulla 2017.10.06. 14:46:20

@Peter Deak: "a fentebb leirtak kb 80 %-a altalaban igaz a ferfi nemre."
- magadból indulsz ki? Ha ennyire szégyenled a nemedet, vágd le a kikidat, és műtesd magadnak vaginát. Mangina.

Ian 2017.10.06. 14:54:45

A legismertebb pszichopata Sztálin, szociopata pedig Hitler. A szociopata az, aki eltanulta a pszichopata viselkedésformákat, neki nincsenek fizikai elváltozások az agyában, neki torzult személyisége van.

sZulamith 2017.10.06. 15:07:25

Érdekes téma, habár még soha nem gondoltam arra, hogy az x, vagy y pszichopata lenne. Olyan már volt, hogy arra gondoltam beszélgetés közben, hogy milyen furcsa ember, ott is hagyom.

Tetszik a szavazás, mégsem vagyunk egy szomorú nép:)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.06. 16:06:49

Sztem a képen látható Anton Chigur pont hogy nem volt pszichopata. A pszcihopaták általában remekül manipulálják a környezetüket, és igyekeznek elnyerni sokak szimpátiáját, ezért is behízelgő gyakran a modoruk. Emberünk inkább egy öntörvényű elmebeteg volt, aki apróságokért képes lett volna megölni bárkit, és szeretett pézfeldobással dönteni az illető sorsáról.

Májkül 2017.10.06. 16:07:23

@dukeekud: Látszik, hogy nem ismered ôt, de a fideszpropaganda sikeresen átmosta az agyadat.

Capt. Hindsight 2017.10.06. 16:32:03

A legszembetűnőbb tulajdonságuk a negédes, lebilincselő kedvesség. Képesek könnyen elhitetni az emberrel, hogy ők is és a manipulált egyén is különleges, ezért a köztük kialakuló kapcsolat sem mindennapi. Jobb eset az, amikor az ember korán felismeri az érdekvezérelt szörnyeteget a maszk mögött, Érdemes arra figyelni miképp viselkedik a számára értéktelen egyénekkel. Az élettapasztalat és a megfigyelés segíthet a kiszűrésükben.

sutyerák 2017.10.06. 16:37:54

egyik munkatársamról,-persze orbánon kívül akiről eddig is tudtam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.06. 16:43:15

@Netuddki.:

Biztos voltam benne, hogy valaki előjön az orbánozással.

AndrasSzabo 2017.10.06. 16:46:20

@erol: Ez az egyik kedvenc karakterem (biztos mert én is pszichopata vagyok :D) egy kiváló thrillerből. A címe : Nem vénnek való vidék.

gregaba 2017.10.06. 16:58:21

Elnagyolt és sematikus cikk.

A szociopátiát írja le, nem a jóval ritkábban előforduló pszichopátiát.

amjamayna 2017.10.06. 17:46:55

Csak egy kérdésem van: miért döglenek a nők a pszichopaták után..........????

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.06. 18:07:23

@CsakSzolokHogy: Similis simile gaudet.. (Avagy: rokonlelkek ha találkoznak..:))

Gyurcsany F. 2017.10.06. 18:16:26

Szerintem a pszihopatak, fejletebb, felsobbrendu emberek, akiket nem gatolnak, fekeznek a bugyuta emberi erzelmek.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.10.06. 18:26:10

Ezek a személyiségjegyek kísértetiesen hasonlítanak Orbánéhoz.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.10.06. 18:31:59

@EU zászlót mindenhova!: Épp utánad szólt az említett személy. Ha gondod van vele, beszéljétek meg!!

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.10.06. 18:33:40

@CsakSzolokHogy: Mert sármosak. Mint orr bán. De belül a sátán lakozik, úgyhogy vigyázni kell velük.

je suis chauve (törölt) 2017.10.06. 20:00:35

rám az összes jellemző pont igaz, elég hosszú időbe telt mire kifejlesztettem

Krisz101 2017.10.06. 21:55:53

nahát milyen érdekes poszt pont e bloggertől.... írja ezt györfi andrás, aki toleráns liberálisként körbehaknizta a netet László Petra elleni facebookos gyűlöletoldalával, mindezzel a saját szosölmédiás PR és marketing tevékenységét reklámozva, futtatva :DD ha jól emlékszem még a linkedin-edben is benne volt... egy olyan facebook oldallal, ahol ezrével voltak a halálos fenyegetések, mégis a face hetekig, talán hónapokig nem törölte (vajon miért...)

csak a lényeg maradt ki, hogy a magyar szabadúszó PR és marketing szakma (pl kreativ hu díjazottak és köreik stb) fullra tele van súlyosan manipulatív narcisztikus pszichopatákkal... (NPD - a legveszélyesebb fajta). akik még rá is tesznek egy lapáttal, hisz főleg ők képzik magukat és egymást a különböző covert manipulációs módszerekre.

jééé.. talán csak nem a blogger is közéjük tartozik :D ? már egész kezdtem örülni a cikknek, amíg meg nem láttam, ki a szerző. kicsit sem hiteltelen ez a poszt. szerencsére ennél sokkal hitelesebb emberek is kezdik behozni a köztudatba, pl Puzsér az utóbbi 2-3 évben gyakran foglalkozott a témával a nem mainstream műsoraiban. az angol nyelvű youtube meg tele van a témával, gyakorlatilag egy buzzwörd lett, olyan szakértőkkel, mint George Simon, Sam Vaknin vagy a most nagyon népszerű és profi Richard Grannon.

Érthető, h sokan félnek a téma hozzánk begyűrűzésétől, ezért egyre több persze tudatosan adagolt cikkre lehet majd számítani, ahol csak a lényeget fogják kifelejteni. persze, lehet politikusozni, CEO-zni, de a valóság, h az ismert szinészek, művészek, médiaszemélyiségek, PR/marketing szakértők, liberális, feminista, migránsvédő, ceus, stb "civil" szervezetek, szóval úgy a BALOLDALI LIBERÁLIS VÉLEMÉNYFORMÁLÓ ELIT mint olyan, fullra tele van ezekkel a manipulatív narcisztikus pszichopatákkal.

multifarkukutya 2017.10.06. 22:18:53

Politikus számára alapkövetelmény...

Pizsera Kelemen 2017.10.06. 23:17:16

Gyenge orbánozási próbálkozás. Csak a hülyék veszik be. Mellesleg nem azt mondta hogy egyetért az ő
csényiekkel,hanem azt hogy helyesen teszik ha hallatják a hangjukat.

Almandin 2017.10.06. 23:25:43

Érdekes bejegyzés. Én sokat olvastam erről a problémáról. Hare könyvét is. Hare pl. leírja, hogy felületes benyomások alapján ne aggassuk senkire a pszichopata jelzőt, mert ezt a szakemberek is csak nagyon hosszú, tüzetes vizsgálódás után jelentik ki. Bár az igaz, hogy lehetnek elgondolkodtató jelek, amire nem árt odafigyelni.
Azzal pl. nem értek egyet, hogy egy randizás során felmerülő erős bókolás, rajongás biztosan erre utalna. Lehet az illető pszichopata is, de az is lehet, hogy csak első látásra szerelmes lett. A mai világban úgyis furcsán hat, ha valaki romantikusabb az átlagnál. Nem kell mindenben azonnal a rosszat látni.
A félelem hiánya valóban megvan a pszichopatáknál. Viszont ha valaki egy helyzetben bátran viselkedik, az se biztos jele ennek. Hiszen a bátor emberek zöme megtanulta uralni, legyőzni a félelmeit. A pszichopatával az a probléma, hogy belőle gyárilag hiányzik a félelem érzése. A mai világban azonban nem hangsúlyos a bátorság, mint erény, így a gyerekeket se nevelik erre. Egy mai férfi általában nem szégyelli a gyávaságát, mert nem ciki. Emiatt egy szimplán bátor embert is simán benézhetnek pszichopatának, pedig lehet, hogy csupán jobban uralkodik magán, mint az átlag, és az érzelmeit is kevésbé mutatja ki idegenek előtt.

Almandin 2017.10.06. 23:30:21

@Krisz101: Nárcisztikus pszichopatából mindig sok van olyan területeken, ahol rivaldafénybe lehet kerülni. Ezért van sok ilyen színész, politikus, közéleti személyiség. Azonban pártállástól függetlenül. Jobb-és baloldal között ebben semmilyen különbség nincs.

kewcheg 2017.10.06. 23:34:27

A jogi pálya tényleg vonzza őket./személyes tapasztalat/ A legdurvább, ha sok ilyen van összezárva egy munkahelyen egy irodaházban, pl.ügyészség, bíróság.....
Egyébként személy szerint azt gondolom,hogy a pszichopata csak fizikailag tekinthető embernek.....

fugyp 2017.10.07. 07:41:40

Teljesen Orbánra igaz. Most már tudom miért kezelik. De nem nagyon sikeres a terápia. Esetleg elektrosokkot neki, mielőtt tönkre tesz teljesen egy országot?

Jakab.gipsz 2017.10.07. 07:46:49

Az összes ateista-materialista természet filozófus, pszciho és szociopata, lélektelen bio-robot. pl. Soros-CEU -s gitt egylet.

Önmagukról nem hazudnak, csak nekünk találják ki azt, hogy mi hogyan viselkedjünk úgy, hogy ők jól érezzék, önmagukat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.07. 10:49:32

@fugyp:

Ugye neked még az aranyhalak nemi életéről is Orbán jutna eszedbe?

"Esetleg elektrosokkot neki, mielőtt tönkre tesz teljesen egy országot?"

A te állapotodon ezer elektrosokk sem tudna már rontani.

@kewcheg:

"Egyébként személy szerint azt gondolom,hogy a pszichopata csak fizikailag tekinthető embernek....."

A gond csak az, hogy ez nem bináris logika szerint működik: nem úgy van az, hogy valaki vagy pszichopata, vagy nem, hanem rengeteg fokozat van a kettő között. Gyakran biztos nagyon nehéz lehet eldönteni, valaki pszichopata vagy sem, aztán meg nem minden formája azonos veszélyességű a környezetre. Persze biztos vannak abszolút egyértelmű esetek.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.10.07. 18:09:20

Ennek a posztnak a színvonalát nagyban növelné, ha szerző kigyomlálná a csomó Orbán/Gyurcsányozó idiótát.

Mária HenGau 2018.02.27. 07:56:18

@Gyulimali:
Így van.
Mindent meglehet tanulni. Az evolúció lényege, h az éli túl a dolgokat, aki a rátermettebb. (Ezt mondják a szakértők. Nem az okos, nem az ügyes, hanem aki abban az adott helyzetben túl él.) Ergo, a jövő a pszichóké.
:))

Gerle Éva 2019.02.04. 10:59:24

"Ezek pont azok az emberi tulajdonságok, amelyik inkább az állati ént helyezik előtérbe (erősebb kutya...), a morális, erkölcsi gátak teljes megkerülésével." Jajj. Mintha mások annyira morálisak volnának. Mintha nem mindenki magának kaparna, boldogulna, ahogy tudna. Egy felvételin, állást keresve, egy adókedvezmény kihasználásakor, sorban állós leértékelésen hogyan viselkedsz, morálisan?
Inkább csak lúzerek mondják ezt, szerintem...
Engem kis híján tönkretett a protestáns etika, a mindig másra gondolás, anyagi dolgokban engedni, át is vertek. Ma már tudom, nem önzés elsősorban magamra gondolni, a saját javamat akarni.
csakazolvassa.hu/2017/08/07/dobalozzunk-diagnozisokkal/

Gerle Éva 2019.02.04. 11:06:50

@erkölcsi hulla: "nagyon korlátozott a lelkiismeretük" Mert az át lagember aztán egy római jellem úgy általában... stiklik, filléres ügyeskedés, számlanemadás, bárkit átverni, és mindez reflektálatlanul, mintakövetésként. Aki tudatosan csinálja, és nagyobb méretekben, az legalább intelligens és nem sodródik. Tudja, mit akar. Tudja, hogy elkaphatják. Van tudatossága, képes szembemenni a nyomással.

Hirtelen mindenki, aki nem boldogult az életben, milyen jó embernek érzi magát... a kommentelők sem a saját kis piszkos húzásaikat vizsgálják meg itt, csak kiabálnak, hogy valakik valahol milyen ártalmasak, közösítsük ki őket. Mi nem vagyunk olyanok ám...! Szerintem a butaság, a rángathatóság, a hiszékenység, a frusztráció és az önátverés keseríti meg a társadalmat, nem "a pszichopaták".
süti beállítások módosítása