Györfi András

Mit jelent az, hogy jó ember?

2017. szeptember 15. 22:42 - Györfi András szerk

basic-good-or-evil-e1467079074249.jpg

A hétköznapokban, szépirodalomban, filmekben, TV műsorokban, az interneteken rendszeresen hallhatjuk a környezetünktől, idegenektől, hogy ő és ő "jó ember". Sőt, nem ritkán azzal is találkozhatunk, hogy x vagy y "nem jó ember". De mit jelent az, hogy jó ember?

Vannak rossz és jó emberek? Aki valaha ártott bárkinek is, az rossz? Aki pedig valaha tett bármiféle jót, az ? Ha egy férj félrelép, akár rendszeresen, e mellett a fizetése 15%-át egy nehéz sorsú gyerekeket segítő szervezetnek adományozza, akkor ő jó-rossz ember? Mindkettő egyszerre? Vagy ez nem is olyan egyszerű kérdés, lehet, hogy nem fekete-fehér?

A náci diktátor, Hitler köztudottan imádta kutyáját, sőt, gyakran megsimogatta gyerekek arcát. Pablo Escobar, a könyörtelen drogbáró kínzással, kivégzéssel fenyegette embereit arra az esetre, ha gyerekeit kábítószerek közelébe engedik. Ismertek sorozatgyilkosok, akik hosszú éveken keresztül gondozták halaikat, macskáikat, barátaik ügyes- bajos dolgaiban segédkeztek.

Van valamilyen egyetemes mérce? Vannak tettek, amik automatikusan, életre szólóan bedobnak minket a jó vagy a rossz kalapba? Lehet jó ember egy erőszaktevő? Lehet rossz ember egy orvos aki arra tette fel az életét, hogy másokon segítsen? Meghatározó az, ahogy a családtagjainkhoz, barátainkhoz viszonyulunk, ugyan akkor lényegtelen, mit teszünk a számunkra ismeretlenekkel?

Vagy pont fordítva, ahogy a hozzátartozóinkkal viselkedünk, annak nincs jelentősége, csak az számít, hogy milyen szerepet töltünk be a világban? Annyira egyszerűnek és magától értetődőnek tűnik a kérdés, de lehet, hogy mégis érdemes belegondolni és megpróbálni megválaszolni. Írj kommentet, mondd meg jól, hogy mit gondolsz! Ha nem teszed meg, akkor biztosan rossz ember vagy.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása