Györfi András

Polkorrekt manipuláció a Google-től

2017. szeptember 02. 14:45 - Györfi András szerk

Hosszas bevezető helyett az ilyenkor mindig kötelező disclaimer: nem vagyok rasszista, sem antiszemita, távol áll tőlem a gyűlölködés minden formája. Őszintén hiszek abban, hogy minden ember egyenlőnek születik, tekintet nélkül bőrszínére, vallására, nemi orientációjára. 

Viszont ami a nyugati világban történik az úgynevezett politically correct agyrém keretében, az egészen elképesztő. Az még bizonyos mértékig elfogadható lenne, hogy egyes bűncselekmények kapcsán a média nem nevezi meg az elkövető származását, elkerülendő azt, hogy egy teljes kisebbség sértve érezze magát. Bár ez is hülyeség és egy ponton vissza fog ütni, de legyen.

A polkorrektség vadhajtásait mindenki jól ismeri, ebben a posztban viszont egy egészen döbbenetes dimenzióra szeretném felhívni a figyelmet. Bizony a jó öreg Google sem marad ki a fenenagy korrektség harcából. De mi lehet az eszköze? Bizonyos szervezeteket támogat?

Óriási elérésű webes felületein teret ad egyes ügyeknek? Netán cenzúrázza a keresési találatait bizonyos kulcsszavakra? Ez utóbbi még helyénvaló is lenne, ha gyűlölködő, uszító tartalmakat szanálni a keresőóriás. Bizonyára ilyen is van. 

Viszont úgy tűnik, a Google kifejezetten manipulálja a keresési eredményeit bizonyos kulcsszavakra azért, hogy egy szuperkorrekt, igazságos, indulatoktól mentes képet fessen a világról, legalábbis az USA-ról.

Aki nem hiszi, járjon utána. Az egyes keresések kép eredményeiről screenshot, alább. De érdemes tényleg kipróbálnod magad, nekem is a saját szememmel kellett látnom. Természetesen a tévedés joga fenntartva, ha ez nem az eredmények manipulációja, egyszerűen organikus eredmények, akkor én kérek elnézést!

Kulcszó: white couple

white_couple.png

Egy meleg pár is belefért az első tízbe, egy fekete babát fogadtak örökbe. A homoszexualitással nincs semmi baj! A baba pedig gyönyörű és édes! De biztos, hogy statisztikai alapon az első tíz találatba valóban beleférne egy ilyen család?

Kulcsszó: white woman with children

woman_with_childre.png

Csodálatos dolog, ha egy nő örökbe fogad egy másikba rasszba tartozó, adott esetben nehéz sorsú gyermeket! Ez egy komoly értéke a világnak! De miért ezek az első találatok?

Kulcsszó: white man and white woman

white_man_white_woman.png

Ennél a keresésnél az első három sort tettem be. A "vegyes" párokkal ismételten semmi, de semmi baj. De miért kötelező ezt előtérbe helyezni?

Kulcsszó: happy white american man

american_white_man_h.png

Nekem semmi bajom a feketékkel, sőt. Imádom a lazaságukat, tudom, hogy zseniális zenészek, tudósok, orvosok vannak közöttük. De ha "happy white american man" a keresésem, akkor miért ezt kell látnom?

Kulcsszó: happy white american child

child.png

Komolyan, hogy lett a Google a világ egyik legsikeresebb vállalata? Nem vagyok hülye, tudom mit írtam be a keresőmezőbe: "happy WHITE american child". Miért ezek a találatok? Persze értem én, hogy a kereső csak végzi a dolgát, a képeket nem elemzi (még), az elnevezéseiknek megfelelően dobja fel találatokként. De akkor akik elnevezték ezeket a képeket, azok voltak szellemi fogyatékosok? FEHÉR embereket akartam látni NEM azért, mert rasszista vagyok! Hanem azért, mert akármilyen okból, éppen erre kerestem rá.

Akinek még van kedve, az keressen rá a "happy white american woman", "european history art", "european people art" kulcsszavakra is. Végezetül a "happy white american child" kulcsszavak képi találataiban ránéztem az első sor ötödik képére, amin egy valóban nagyon cuki kisfiú a levegőben van éppen. A kép elnevezése: "happy-jumping-black-boy-white-background". Lehet, hogy a "white" szó zavarta meg a keresőt?

Ugyan ennél a keresésnél, a második sor harmadik képén, amin egy szintén cuki kisfiú egy felnak támasztva a fejét néz a kamerába, a kép elnevezése: "happy-african-american-kid-J246-23-628". Happy-african-american-kid. Hol szerepel a "white" szó? Illetve hol itt a "child" szó? Sehol. Akkor az adott website szöveges környezete adja a tévedést? Az oldal egy fotóstúdió websiteja, ezen az adott lapon legalábbis híre-hamva sincs a "white" szónak.

Az tény, hogy az oldal háttérszíne fehér, de szerény webfejlesztői tudásom szerint a hexadecimális kódjával határozzák meg a programozók a háttér színét. Bizonyára számos furcsa találatra lenne logikus magyarázat, de az összkép mégis egy kicsit büdös. Ha tévedek, akkor így jártam.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

10 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2017.09.02. 14:54:56

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Vagy a DuckDuckGo-t (en.wikipedia.org/wiki/DuckDuckGo) . Az se cenzúráz, csak ki kell kapcsolni a felnőtt szűrőt a találatok fölött. Meg TOR-nál amúgy is az a default kereső...

2017.09.03. 08:50:51

Ez nem PC. Egyszerűen hulladék a google keresőmotorja. Egyetlen pozitívuma a többi keresővel szemben, hogy minimum egy nagyságrenddel nagyobb az adatbázisa. Csak egy példa, cipőt kerestem. Konkrét márka, konkrét darabját. Az első oldalon többségben voltak a releváns találatok. A másodikon már csak alig, a harmadiktól a huszadikig már semmi köze sem volt hozzá.

Artúr a kutya (törölt) · http://arturakutya.blog.hu 2017.09.03. 08:51:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Putyin bűneit se takargatják? Meglepne.

Artúr a kutya (törölt) · http://arturakutya.blog.hu 2017.09.03. 12:22:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: gyilkosságok, kommunista diktatúra restaurációja, ilyesmi.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.03. 12:58:15

@Artúr a kutya:

Szóval csupa olyasmi, ami csak a nyugati propagandisták nedves álmaiban létezik.

Artúr a kutya (törölt) · http://arturakutya.blog.hu 2017.09.03. 13:38:56

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: csupa olyasmi, amit csak a putyinisták tagadnak. Közben utána néztem, ki vagy. Ne haragudj, de egy vélhetően a ruszkiknak is dolgozó álmagyar véleménye e témában irreleváns.

2017.09.19. 08:27:53

Igen, duckduckgo kereső a megoldás, a google egyértelműen politikai átnevelő munkát végez a felhasználóin.
És ez még csak egy ártatlan képkeresés. Képzeljük el, hogy milyen erőket mozgatnak meg akkor, amikor valami valóban releváns, nagy horderejű információt kell az internetről leradírozni. Lassan nem fogjuk tudni, hogy amit látunk az valóság-e és mi az amiről még csak nem is hallottunk, mert teljesen elrejtették a világ szeme elől.
Nem kétlem, hogy a ruszkik is manipulálnak, de nehogy azt higgyük, hogy a google, apple és más nagy cégek nem csinálják. Meg a nyugati titkosszolgálatok.
süti beállítások módosítása