Györfi András

Város épül a tengeren szabályozatlan kutatásokért

2017. július 28. 15:53 - Györfi András szerk

extra_large-1501164397-cover-image.jpg

Számos filmben visszatérő elem valamelyik tenger vagy óceán közepén, nemzetközi vizeken, távol bármiféle törvénytől vagy szabályozástól épülő szupertitkos laboratórium. Remek helyszín ha emberkísérleteket, netán emberklónozást vagy egyéb, még nem szabályozott vagy már tiltott kutatást szeretnénk megvalósítani.

Ha gonosz vagy és milliárdos és érdekel az, hogyan lehet a tudományos, technológiai világ határait feszegetni, akkor nincs más teendőd mintsem építeni egy labort a nyílt vizen. Komolyra fordítva, az élet néha másolja a filmeket, ez nem csak fordítva van így.

Történik ugyanis, hogy egy csoport Szilícium völgyi tech-milliárdos Tahiti közelében, a tengeren épít egy várost, kifejezetten különféle kutatások megvalósítására.

A cél nem csak a szabályozsás elkerülése, ez egy kellemes plusz hozadéka a helyszínnek. A lényeg tengerbiológiai, vízkultúrákhoz kötődő, mérnöki, vertical farming, nano és biotechnológiai, ökológiai és egyéb kutatásoknak otthont adni. A websitejuk itt látható, további izgalmas részletekkel és sajtóközleményekkel, illetve a tervekre vonatkozó pályázat indulóival.

1029-building-cropped.jpg

A szervezet már meg is állapodott Francia Polinézia kormányával, idén év végéig kell elkészülniük egy hatástanulmánnyal. A terv az, hogy egyfajta házigazda országként jelenjenek meg, ez persze ellentmond a szabályozás és törvények elkerülésének. 

Az induláskor 250 lakónak ad otthon majd a létesítmény, remélhetőleg teljességgel megújuló energiával ellátva. A jelenlegi elképzelés szerint nagyjából 50 x 50 méteres platformokon állnak majd az akár három szintes épületek tele irodákkal, laborokkal, lakásokkal.

Az viszont biztos, hogy a pár éve megjelent, Bioshock című játék pontosan erről szól, egy elhagyott tengeri laboratóriumban elszabadult rémálmok közepette kell megmentenünk azt, akit még meg lehet.

Györfi András

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása