Györfi András

Csontjaid rezgésével is telefonálhatsz már

2017. július 22. 15:41 - Györfi András szerk

Csinálj tölcsért, vagyis telefonkagylót a kezedből

Zalatnay Cini valamit nagyon tudott sok évvel ezelőtt. A Tölcsért csinálok a kezemből című slágere óriási siker volt anno, és valóban, a kezünkből csinálhatunk tölcsért, ha valami fontosat akarunk a környezetünknek kiabálni. A kéz és a hang azonban más módon házasodik most egy zseniális találmány keretében. A lényeget könnyű átlátni, egy szíjról van szó, amit a csuklónkra kell helyeznünk.

A szíj lehet egy meglévő okosóra vagy akár egy klasszikus, analóg óra új szíja is. Az eszköz Blutooth-on keresztül van kapcsolatban a telefonukkal. Rezgéseket ad át a csuklónkban, kézfejünkben lévő csontoknak. Az eredmény fizikusok, anatómusok, biofizikusok számára valószínűleg nem meglepő, ha a mutatóujjunkat a fülünkhöz érintjük, az úgynevezett belső fülön keresztül tisztán hallhatunk ilyen módon hangot.

 

Tehát a folyamat az, hogy a telefonunkhoz a GSM hálózaton át érkezett hívás a szíjtól rezgések formájában eljut az ujjvégig, onnan pedig a fül belső szerkezetén át a hallóideghez, végül az agyban megérkezik és összeáll. Zseniális. A hang ellenkező irányú útja az, hogy a szíj rendelkezik egy mikrofonnal, ugyan ezen az úton, visszafelé viszi a hangunkat. 

dd1f989982b31dd266b98e3125397160_original.gif

Az egyik szerencsés "mellékhatása" a jelenségnek az, hogy még nagy zajban is tisztán halljuk a másikat. Hiszen ha a klasszikus telefonálással kommunikálunk, akkor a fülünk és a telefon hangszórója között a külső zaj zavaró. Így viszont ez a probléma nem áll fenn, hiszen a hangok a fejünkben léteznek, kivételesen viszont nem kell pszichiáterhez mennünk. Zárásképp annyit, hogy Zalatnay Cini atomjó nő volt fiatalon.

10141351_308735_c97b4fcbd525c2423c56867568960a28_wm.jpg

A projekt a Kickstarteren gyűjt forrást, az igényelt ötvezenezer dollárhoz képest kevésbé meglepő módon már közel másfél milliónál tartanak. Én biztos, hogy veszek egyet, amint lehet. 

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása