Györfi András

Így óvd meg kutyádat a hőgutától

2017. július 04. 21:27 - Györfi András szerk

bulldog-on-ice.jpg

Bár ma pont elviselhető volt a nyár, de lesznek még bőven jó meleg napok idén. Ezek remek alkalmak arra, hogy a szabadba menjünk kutyánkkal, a kockázat azonban nem elhanyagolható. Ugyanis velünk szemben a kutyának lényegesen kevesebb lehetősége van a hőleadásra. Mi izzadunk, ők nem, pontosabban csak a tappancsaikon. 

Illetve persze lihegnek, de könnyű belátni, hogy míg az ember a teljes testfelületén képes hőt leadni a verejtékezés segítségével, addig a szájon át leadott hőmennyiség lényegesen kevesebb. Márpedig a hőguta a kutyáknál is lehet akár halálos is, ráadásul az akklimatizációjuk hosszabb, akár két hónap is lehet a magas hőmérsékletekhez.

Különösen a mozgás hatására nő meg értelemszerűen a testhőmérsékletük, ha átlépi a 40 fokot, akkor visszafordíthatlan agykárosodás állhat elő. Nem is kell feltétlenül sokat ugrándozniuk, ha nagyon meleg van, akár egy 10 perces séta is okozhat bajt. Brachycephaliás kutyáknál ("rövid" arcúak), mint például a boxer a veszélyeztetettség még nagyobb mivel általában légzési problémáik eleve vannak.

Értelemszerűen a sötétebb bundájúak szintén jobban ki vannak téve a meleg okozta problémáknak. A hímek különösképp. Az egyetlen megoldás az, ha a nap hűvösebb szakaszaiban sétáltatjuk a kutyát. Természetesen kocsiban hagyni ilyenkor különösen veszélyes. De mik a jelei a bajnak?

Hirtelen erős légzés, gyorsan csökkent vizelés mennyiség, jelentős fáradékonyság, enerváltság, sötét piros nyelv, fátyolos szemek. Összeeshet, hányhat, hasmenése lehet. Viszont ha ilyesmit látsz, hirtelen lelocsolni hideg vízzel hülyeség, ezzel csak ártasz. A nyakát és a mellkasát érdemes hűteni nedves törölközővel. Orvos mindenképp kell.

iflscience

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása